14:06, pet, 17. Maj

Prvi informativni dan za izvajalce usposabljanj za starejše uspešno zaključen





Na Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo so organizirali prvo spletno srečanje izvajalcev na področju usposabljanja za digitalno pismenost starejših. Odzvalo se je več kot štirideset zainteresiranih organizacij.

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić je skupaj z dr. Tilnom Gorenškom, vodjem Sektorja za digitalno vključenost, in Tjašo Sobočan, strokovno sodelavko v kabinetu ministrice, na prvem informativnem dnevu predstavila trenutno stanje in nadaljnje korake, ki jih na področju usposabljanj za starejše na Službi vlade za digitalno preobrazbo pripravljamo.

Ob tem je državna sekretarka povedala: »Intenzivno pripravljamo novelo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV), ki nastaja tudi ob upoštevanju predlogov različnih deležnikov. Veseli smo vseh predlogov in hvaležni vsem, ki so delili svoje ideje in izkušnje s področja izobraževanja starejših, da lahko pripravimo čim boljše ukrepe in aktivnosti. Ti bodo zagotovo pripravljeni bistveno bolj ciljno in tudi usmerjeni v povečanje digitalne vključenosti celotnega prebivalstva. Želimo si, da bi skozi izvedene aktivnosti starejši izgubili strah pred digitalnimi tehnologijami, se začeli zavedati njihovih pozitivnih učinkov in bi tehnologije z veseljem ter suvereno uporabljali. Izvajalce izobraževanj vidimo kot partnerje v tem procesu, ki bo aktiven daljše časovno obdobje, in se zanašamo na sodelovanje v prihodnje, da bomo s skupnimi močmi omogočili čimbolj kakovostna in ustrezna izobraževanja ter s tem dosegli učinke, ki si jih želimo.«

Načrt aktivnosti za leto 2023 vključuje več projektov:

Projekti za razvoj (osnovnih) digitalnih kompetenc ciljnih skupin;
Digitalni heroji – izobraževanje oseb, ki bodo podprte z znanjem in gradivi lahko svoje znanje prenašale naprej;
Mobilni heroji – usposabljanja na terenu v slovenskih ruralnih območjih;
vzpostavitev računalniškega sklada, ki bo omogočil večjo dostopnost do osnovne računalniške opreme oz. informacijsko-komunikacijske tehnologije;
DigiZaposlitev – projekt bo namenjen brezposelnim osebam, ki bodo lahko pridobile ustrezne digitalne kompetence za uspešno in konkurenčno vključevanje na trg dela;
DigiZaupanje – dvig zaupanja v digitalne tehnologije in storitve ter razvoj ekosistema za spodbujanje digitalne vključenosti.
Predstavljeni so bili tudi okvirni ukrepi za financiranje nevladnih organizacij na področju digitalizacije in digitalne transformacije. Za tovrstne aktivnosti je v obdobju 2021 – 2027 predvidenih približno 11 milijonov evrov evropskih sredstev. Evropska komisija bo predvidoma konec letošnjega leta sprejela programske dokumente, ki bodo podlaga za nadaljnje finančne mehanizme na nacionalni ravni. Subvencije za izvedbo projektov nevladnih organizacij smo vključili tudi v novelo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV), ki je v pripravi in bo tudi predmet javne obravnave širše zainteresirane javnosti.

S srečanjem vzpostavljamo pomemben dialog z izvajalci usposabljanj, ki so z dolgoletnimi izkušnjami na terenu pomemben deležnik pri soustvarjanju aktivnosti Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo. V tem duhu so podali konstruktivne predloge in mnenja, ki prispevajo k skupnemu cilju, to je večji digitalni vključenosti vseh skupin. Ob tem je naša Služba izrazila željo po dolgoročnem sodelovanju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.