15:44, sob, 13. Apr

Ptuj bodo ponovno prevzeli Rimljani

Prihodnji konec tedna, od 16. do 19. avgusta, se bo današnji Ptuj ponovno (začasno) spremenil v nekdanji (rimski) Poetovio. Že enajstič bodo ulice in trge v sklopu tradicionalnih Rimskih iger znova prevzeli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz sedmih držav bo v štirih dneh predstavljalo življenje in običaje v starem Rimu.

Rimske igre

V spomin na Poetovio, ki je bilo pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, pozneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto, društvo Poetovio LXIX že enajst let pripravlja eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik društva Andrej Klasinc, si na ta način prizadevajo obuditi več kot dve tisočletji stare zgodbe in hkrati predstaviti zgodovino najstarejšega slovenskega mesta. Tema tokratnih Rimskih iger bo leto štirih cesarjev. Začele se bodo s četrtkovim odprtjem v rimskem kampu na Štukih, kjer bo stal tudi velik tabor, v petek pa bo na vrsti velika večerna zabava.
V soboto se bo dopoldne začela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem pred mestno hišo in pred Orfejevim spomenikom, na kateri se bo predstavilo okoli 800 kostumiranih Rimljanov iz sedmih držav. Po besedah Klasinca gre za kolege iz nekaterih evropskih mest, s katerimi sodelujejo že celo desetletje. Popoldne bodo obiskovalci v kampu lahko pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.
V nedeljo bo pestro skozi ves dan, saj bo namenjen predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos bodo organizatorji izvedli tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo najmlajši zabavali kot pravi mali Rimljani.

Rimske igre

Skoraj 2000 let prve omembe Ptuja
Z letošnjimi Rimskimi igrami na Ptuju pričenjajo z dogodki ob 1950-letnici prve pisne omembe mesta, ki bodo večinoma potekali naslednje leto. Zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII leta 69 je namreč eden od najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta, saj je z izvolitvijo Vespaziana za rimskega cesarja takratni Poetovio krojil usodo imperija. Ptujsko društvo za rimsko zgodovino in kulturo bo z Rimskimi igrami in ostalimi dogodki v kampu predstavljalo bogato zgodovino mesta in s tem razvijalo mednarodno prepoznaven spektakel, ki se bo v prihodnjih letih po besedah Klasinca s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. “Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj bomo rimski kamp razvijali v smeri inovativne zgodbe na evropski ravni. Gre za naš največji projekt, ki ga želimo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu,” je še dodal Klasinc, ki si prizadeva tudi za ustanovitev zveze mest rimskega imperija.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.