00:35, ned, 28. Apr

Ptuj danes v znamenju dobrot slovenskih kmetij





Na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju je danes 31. tradicionalna razstava Dobrote slovenskih kmetij, ki jo vsako leto pripravi tamkajšnji kmetijsko-gozdarski zavod. Po opravljenem ocenjevanju 15 različnih skupin izdelkov bo letos priznanja prejelo 835 dobrot iz Slovenije in zamejstva.

Kot je pojasnil predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič, so kmetije za sodelovanje tokrat prijavile 946 izdelkov, zaradi razmer z epidemijo pa so že začeta ocenjevanja v začetku marca morali prekiniti in so jih nadaljevali konec maja.

Skupaj bo na letošnji prireditvi, ki jo ob običajno obišče veliko število ljudi, priznanja prejelo 835 izdelkov, med katerimi bodo kmetije prejele 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih priznanj, ob tem bodo podelili še 91 znakov kakovosti. Po besedah Pribožiča so značilnosti letošnje razstave dober odziv in visoka kakovost izdelkov.

Sicer pa so letos na podlagi zaključkov delavnic o razvoju blagovne znamke Dobrot slovenskih kmetij organizatorji poskrbeli za precejšnje spremembe. Med drugim so razvili novo celostno podobo, razvili nove znake za označevanje izdelkov ter sprejeli novo strategijo promocije.

“Dobrote slovenskih kmetij so se na ta način pomladile, osvežile in usmerile v večjo tržno prepoznavnost, kar je eden o naših strateških ciljev,” je dejal Pribožič in napovedal, da bodo prejemnike letošnjih nagrad objavili v elektronskem katalogu, kjer bodo navedeni tudi kontaktni podatki kmetij, ki svoje izdelke tržijo.

Ker zaradi epidemije v predvidenem terminu niso mogli izvesti razstave dobrot, so izdelke v ocenjevanju fotografirali, fotografije pa bodo prav tako objavljene v elektronskem katalogu. Tam bo na ogled tudi 14 likovnih del mladih ustvarjalcev osnovnih šol, ki so jih prejeli preko natečaja na temo Bom šel na planine, si mleka nalil.

Današnji dogodek bo potekal med 8. in 18. uro, s podelitvijo nagrad pa bodo pričeli opoldne, ko bo zbrane najprej nagovorila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Ob razglasitvi rezultatov se bodo obiskovalcem predstavile kmetije iz vse Slovenije, pri Fürstovi hiši na Krempljevi ulici pa bo potekala “kuhna na dvorišču”.

Že v petek je sicer v najstarejšem slovenskem mestu potekal tudi strokovni posvet o shemah kakovosti in pomenu povezovanja ponudnikov lokalne hrane v sklopu naziva Evropska regija gastronomije, ki ga bo Slovenija nosila naslednje leto.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.