21:42, sob, 18. Maj

Ptuj postaja za 11 dni slovenska etnografska prestolnica

Ptuj bo med 2. in 13. februarjem slovenska etnografska prestolnica. V 11 dnevih mednarodnega pustnega festivala se bo zvrstilo več kot 70 dogodkov, skupaj s tistimi v okolici Ptuja več kot 100. Na osrednjih povorkah in prikazih se bo predstavilo okrog 6000 likov in mask.Mestu in okoliškim vasem bodo zavladali kurenti v družbi najrazličnejših izvirnih etnografskih in domišljijskih likov iz 12 držav (Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Makedonije, Romunije, Avstrije, Slovenije, Srbije, Francije, Češke, Belgije in Slovaške). Zvrstile se bodo številne povorke, prikazi domačih etnografskih likov, koncerti, umetniški in dobrodelni dogodki ter plesi v maskah. Več kot 100 tisoč obiskovalcev bo v enajstih dneh pojedlo pol milijona ptujskih krofov, ponudba vrhunskih vin in domače kulinarike pa bo zaokrožila dogajanje v mestu in njegovi širši okolici.

kurentovanje

 

Organizacija prireditev petega letnega časa, kot obdobje karnevala in pusta imenujejo Ptujčanke in Ptujčani sami, je drugo leto zapored v rokah Javnega zavoda za turizem Ptuj. Z mnogimi partnerji ohranja prepoznan program Kurentovanja v treh sklopih: najbogatejšem etnografskem, zabavnem karnevalskem in dovršenem umetniško-dobrodelnem sklopu prireditev.

Jasmina Kokol iz podjetja Prireditve d.o.o., ki organizira program v Karnevalski dvorani Qcenter Ptuj pod blagovno znamko Fest.si je povedala: “Letos bo dnevno-nočni del programa Karnevalske dvorane na novi lokaciji na Puhovi ulici 21, ki ima številne prednosti pred šotorom – boljšo dostopnost, varnost, logistiko, ne povzroča hrupa v okolju, ima dovolj parkirišč za obiskovalce in omogoča lažjo izvedbo prireditev. Menimo, da si vsi obiskovalci kot tudi skupine, ki jih bomo gostili med povorkami, zaslužijo čisto pravo streho nad glavo, najboljšo možno zabavo in gostoljuben sprejem in pogostitev.” Predstavila je zabavni program dogodkov, ki je v celoti dostopen na kurentuj.si in v programski brošuri. ”Pri soustvarjanju enega od osrednjih stebrov Kurentovanja si zavoljo festivala samega želimo dolgoročnega partnerstva, saj verjamemo, da kontinuiteta in izkušnje na dolgi rok omogočajo izboljšave ter nadgradnjo vsebin karnevalske dvorane.”

27164011_1293830277384355_7496340208352976192_o

Kurentovanje bo proslavilo sklepno dejanje dolgoletnih prizadevanj za vpis na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ki je zgodovinski dosežek pri ohranjanju nacionalne kulturne dediščine in doseganju še večje mednarodne prepoznavnosti pustnega lika kurenta, saj bodo med skupinami iz tujine zraven obhodov kurentov še tri z UNESCO seznama. 3. 2., ob 11. uri, bo Etno povorka namreč gostila zvončarje in petaračke buše iz Hrvaške ter sourvakarje iz Bolgarije.

Miran Senčar, župan Mestne občine Ptuj: “Kurentovanje je z 58 letno tradicijo izjemno pomemben dogodek za mesto. Pričakovanja pred dogodkom so velika, zato bi se želel zahvaliti organizatorju, Javnemu zavodu za turizem Ptuj, predvsem pa gre posebna zahvala etnografskim in karnevalskim skupinam in vsem ostalim, ki kakorkoli soustvarjajo festival.”

Monika Klinc, vršilka dolžnosti direktorice Javnega zavoda za turizem, je ob tem povedala: “Ptuj s kurentom in Kurentovanjem na čelu je po izboru Slovenske turistične organizacije postal ena izmed ikon slovenskega turizma. To je izjemen uspeh za ptujski turizem. Na Kurentovanju ohranjamo 11 dnevni koncept festivala, na katerem se bo letos predstavilo čez 6000 sodelujočih likov in mask, pričakujemo pa prek 100000 obiskovalcev”.
Predstavila je novosti, ki so sicer pri prireditvah takega obsega stalnica. Ključni novosti sta že dobro znana nova lokacija Karnevalske dvorane, s tem pa spremenjen iztek obeh osrednjih povork, ki so jih obsežno premislili in uskladili s sodelujočimi v povorkah. Klinčeva je poudarila prizadevanje za vzdržno finančno strukturo osrednje ptujske prireditve takega obsega, ki jo dosegajo z javno-zasebnim financiranjem. MO Ptuj zagotovi 46.000 iz proračuna, kar znaša približno 25 % vseh sredstev, potrebnih za izpeljavo, ostala sredstva zagotovi JZTP z gospodarskimi partnerji (prihodki od najemov, tržne dejavnosti, sponzorjev). Na koncu je poudarila, da moramo na Kurentovanju sodelovati vsi deležniki v lokalnem okolju in o njem razmišljati pozitivno, saj je nenazadnje tudi kurent glasnik vsega dobrega. “Temu sledimo tudi sami,” je zaključila.

04. (FOTO Marko Pigac) _Ta kožuhov_ cerkljanski laufar
Vir: Marko Pigac

Ključ Mestne hiše Ptuj in s tem mestno oblast bo iz rok župana že to soboto pred Etno povorko prevzel 16. princ karnevala Aleš Goričan, plemeniti Maksimiljan Gregorič, ki predstavlja Kurentovanje doma in na tujem. Princ je pred pričetkom festivala poudaril, da je Kurentovanje na Ptuju velik mednarodni dogodek z dolgo tradicijo prikaza bogate etnografske dediščine ter izvirnih karnevalskih mask, ki mu bo letos poseben pečat dal vpis obhodov kurentov na UNESCO Reprezantativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. “Aleš Goričan, plemeniti Maksimilijan Gregorič, 16. princ karnevala, se bom s svojo plemenito Ano in zvestimi gardisti po najboljših močeh trudil udeležiti vseh dogodkov na Ptuju, drugje pa bo častno zastopal in širil dober glas o svojem zgodovinskem mestu ter njegovi bogati etnografski dediščini,” je zaključil svoje povabilo vsem obiskovalcem Kurentovanja.

Branko Brumen, predsednik 58. Kurentovanja in podpredsednik FECC je poudaril: “Ohranjanje, negovanje, razvoj in predstavljanje izjemnega bogastva ptujske etnografske kulturne dediščine na čelu s kurentom ter prenos te dediščine na mlade rodove je dolgoletni strateški cilj Kurentovanja. S sprejemom na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je dosegel najvišjo možno raven in priznanje. Dokazali bomo, da smo ga vredni,” Dodal je, da je Javni zavod za turizem Ptuj s partnerji preteklo leto uspešno izpeljal organizacijo dogodka in je prepričan, da bo tako tudi letos.

58. Kurentovanje se bo sklenilo s pokopom pusta, ki bo na pustni torek, 13. februarja, od 11. ure naprej v središču Ptuja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.