00:49, sre, 1. Maj

Ptuj z novim datumom občinskega praznika – ta bo zdaj aprila, nič več avgusta





Za praznik Mestne občine Ptuj je do letos veljal 5. avgust. A kot kaže se bo naslednje leto za Ptuju praznovalo že aprila.

“Občina Ptuj, ki je delovala od leta 1945 do 1994 je imela svoj občinski praznik 8. avgusta. Datum spominja na poslednji boj Slovenskogoriške čete 8. avgusta 1942. Zaradi velikosti občine so se slovesnosti ob prazniku odvijale v posameznih krajih Slovenskih goric, Haloz, Dravskega in Ptujskega polja, v Mostje pa je bil vsakoletni spominski pohod,” navajajo na spletni strani Mestne občine Ptuj.

Ob ustanovitvi samostojne Mestne občine Ptuj je moralo mesto izbrati tudi primeren zgodovinski datum za svoj občinski praznik. Mestni svet Mestne občine Ptuj je na podlagi 64. člena Zakona o lokalni samoupravi ( Uradni list RS, št. 72/93, 57/94 in 14/95, ) na seji, dne 24. aprila 1995, sprejel Statut mestne občine Ptuj, ki v drugem členu določa mestne insignije grb, zastavo in pečat, župansko verižico in praznik mestne občine, ki se določi z odlokom.

V letu 1995 je Mestna občina Ptuj začela zbirati predloge datuma, ki bi predstavljal pomemben dogodek iz zgodovine Ptuja, in ki bi nagovoril največ prebivalcev. Iskanje in usklajevanje je trajalo več kakor leto, ko so se stranke poenotile ter je osem predstavnikov strank je podpisalo in potrdilo predlog da bo 5. avgust praznik Mestne občine Ptuj. Na 15. seji mestnega sveta, dne 7. marca 1996 je bil sprejet odlok o občinskem prazniku.

Pravijo, da je dozdajšnji datum bil umeščen v čas, ko vlada poletno zatišje 

In tako je veljalo vse od zadnje redne seje, ko so mestni svetniki potrdili nov datum, ki bo odslej 23. april. Kot je napisano v gradivu, ki so ga obravnavali in potrdili mestni svetniki na ponedeljkovi seji, se v Statutu Mestne občine Ptuj (Uradni vestnik Mestne občine Ptuj, št. 9/07 in 14/20) v sedmem odstavku 2.člena prvi stavek spremeni tako, da se glasi: Praznik mestne občine je 23. april.”

Izbor datuma v gradivu pojasnjujejo s tem, da na ta datum goduje Sv. Jurij, ki je tudi zavetnik župnijske cerkve Župnije Ptuj – Sv. Jurij: “Tudi grb Mestne občine Ptuj predstavlja ščit sv. Jurija, zavetnika mesta in patrona farne cerkve. Ta dan na Ptuju poteka Jurijev sejem, eden od treh tradicionalnih in najstarejših sejmov na Ptuju, ki ima svoj začetek že srednjem veku.”

Navedejo še, da je dodatni argument za prestavitev datuma praznika tudi, da je datum aktualnega praznika mestne občine (5. 8.) postavljen v čas dopustov in poletnega zatišja, posledično se to odraža pri obiskanosti prireditev vezanih na občinski praznik.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.