13:11, pet, 19. Apr

Ptuj znova v znamenju umetnosti in sauvignona





Ptujski dominikanski samostan je danes že četrtič doslej gostil Salon Sauvignon – Art & Wine festival vina, kulinarike in umetnosti. Dogodek združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane ter glasbo, poezijo in likovno umetnost. Kot je povedal vodja festivala Slavko P. Dobnik, na dogodku pričakujejo vsaj 46 vinarjev iz Slovenije in tujine.

 salon sauvignon

Organizatorji so festival spet umestili v slikovito okolje nekdanjega samostana in ga za en dan spremenili v okolje vrhunskega uživanja po načelu, da je vino kultura in da k njegovim vrhunskim dosežkom sodijo le izjemni konteksti njegovega užitja.

Na letošnjem salonu se je predstavilo vsaj 46 vinarjev, predvsem iz Slovenije in soseščine, na njem pa bo mogoče poskusiti več kot sto sauvignonov iz vsega sveta, tudi iz novodobnih vinorodnih dežel. “Tokrat pripravljamo posebno poglavje cabernet sauvignona ter vključujemo nekaj izbranih slovenskih otrok sauvignona in cabernet franca,” je dejal Dobnik.

Barve štajerske kulinarike so tudi tokrat zastopale nekatere najboljše ptujske gostilne, ki bodo sauvignone poročale z izbranimi kulinaričnimi okusi Štajerske. Otroci Biotehniške šole Ptuj so z mentorji pripravili pomladne slaščice na temo sauvignona – tudi vegansko različico.

Sicer pa so tudi letošnjemu festivalu dali veliko strokovno težo, saj so povabili zelo zanimivega vinskega strokovnjaka in poslovneža milenijske generacije Janisa Volkinšteinsa, pomembnega vinskega uvoznika in distributerja ter kreativnega vinskega organizatorja iz Baltika.

Del festivala je namenjen obujanju skoraj izumrle obrti sodarstva, saj so slovenski vinarji nekoč vino negovali predvsem v sodih iz slovenskega lesa. Slovenski hrast je namreč povsem primerljiv s slavonskim ali francoskim, o čemer bo spregovorila Veronika Valentar iz oddelka za agroekonomiko in urejanje kmetijskega prostora na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Salon Sauvignon se je tudi letos partnersko povezal s festivalom Ptujske zgodbe ob kavi, ki sicer v Dominikancu poteka septembra. V sodelovanju z njim bodo v kavarniškem vzdušju uredili južno dvorišče samostana, ki mu bosta klubski značaj dala nastopa nadarjenih mladih glasbenic Lize Klajnšek in Taje Islamovič.

Poskrbljeno je bilo tudi za otroke, s katerimi se bosta v notranjem dvorišču družila klovn in klovnesa iz Cirkusa Arbadakarba, medtem ko bodo starši lahko okušali izbrane sauvignone in cabernet sauvignone v križnih hodnikih in v refektoriju.

Ker je po mnenju organizatorjev vino svojevrstna umetnost, bodo za slednjo poskrbeli tudi v času festivala. Med drugim bodo razstavili dela likovnega zbirke podjetja Talum, ponovno pa so dogodek vključili velikega mojstra fotografije Stojana Kerblerja, sicer tudi viteza slovenskega reda vitezov vina. Tokrat so med srednjeveškimi zidovi samostana razstavili njegovo tovarniško fotografijo, s čimer bodo obeležili tudi umetnikovo 80-letnico.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.