13:21, pet, 29. Mar

Ptujčani danes pričakujejo odgovore glede urgence





Ptujski župan Miran Senčar se bo danes v družbi direktorja ptujske bolnišnice Andreja Levaniča in predsednice sveta zavoda Sonje Žibrat sestal z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, od katere bodo skupaj terjali odgovore o tem, ali in kdaj bodo v Spodnjem Podravju dočakali gradnjo urgentnega centra. Ob tem ji bodo predali peticijo s podpisi.

Podpise pod zahtevo za začetek gradnje urgence so od sredine novembra zbirali predstavniki Društva ZA Ptuj in jih sredi januarja predali županu. Pod peticijo se je do takrat podpisalo 2236 Ptujčanov in ostalih prebivalcev regije. Kot sta ob predaji povedala predstojnik ptujske kirurgije Borut Kostanjevec in kardiologinja Julija Tepež, sicer tudi ptujska mestna svetnica, so se za peticijo odločili zaradi neuspešnih dogovorov in neodzivnosti pristojnega ministrstva.

Ptujski župan pred obiskom, ki bi po daljšem čakanju na ustrezen termin moral biti že prejšnji teden, a so ga na ministrstvu zaradi zasedenosti ministrice preložili, pravi, da so si, ne le na Ptuju, pač pa v širši regiji enotni, da nujno potrebujejo urgentni center in ne pristajajo na to, da bi bili prebivalci tega dela Slovenije manj vredni od preostale države.

V pričakovanju odgovorov

Na sestanku Senčar od ministrice pričakuje odgovore glede nadaljnjih aktivnosti za pričetek gradnje. Ob tem pa je spomnil, da je vlada sredstva, ki so bila lani zagotovljena za gradnjo, prenesla v leto 2017, kar kaže na to, da je tudi na državni ravni sprejeta potreba po ptujski urgenci.

Direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na zdravstvenem ministrstvu Tomaž Glažar je ob nedavnem obisku bolnišnice povedal, da ta projekt nikoli ni bil pod vprašajem, pač pa do težav prihaja zaradi finančne konstrukcije.

Potem ko je Ministrstvo za delo že izdalo soglasje k nakupu enega od zemljišč v lasti bolnišnice za potrebe ptujskega doma upokojencev, je bolnišnici po njegovih besedah očitno uspelo priskrbeti okoli 600.000 evrov zahtevanih lastnih sredstev, ministrstvo pa ima že od lani rezerviranih 1,9 milijona evrov. Kljub temu tega, kdaj bi se gradnja vendarle lahko začela, ni mogel napovedati.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.