11:27, pet, 19. Apr

Ptujčanka zmagala na mednarodnem festivalu v Novem Pazarju





Ptujčanka Zvezdana Novaković je osvojila prvo mesto na mednarodnem festivalu glasb sveta Zeman World Music Festival, ki je potekal v Novem Pazarju v Srbiji. Opravila je s konkurenco izbranih desetih finalistov in profesionalnih pevcev iz Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije, ki so sodelovali na festivalu, posvečenem pevski tradiciji balkanskega izročila.

Zvezdano Novaković Mariborčani poznamo kot eno izmed izstopajočih pevk zbora Carmina Slovenica, v zadnjem obdobju pa smo jo lahko spremljali na različnih nastopih, med drugim tudi v sklopu programa Festival Lent. Je pevka, harfistka, skladateljica in performerka, ki raziskuje meje svojega umetniškega izražanja. Na tokratnem festivalu v Srbiji si je prvo mesto “pripela” s srbsko-makedonsko skladbo Da sam bistra voda, ki ji jo je nekoč prepevala njena babica iz Srbije. Skladbo je oplemenitila s sodobnim avtorskim aranžmajem in izvedbo, s čimer je prepričala člane komisije in občinstvo na festivalu v Novem Pazarju.

Vir: Facebook Zvezdana Novaković
Vir: Facebook Zvezdana Novaković

Kratek portret
Zvezdana Novakovič je v avstrijskem Gradcu končala diplomski študij jazz petja, v Mariboru diplomirala iz glasbene pedagogike, v bolgarskem Plovdivu pa je magistrirala iz ljudskega petja slovanskih in balkanskih kultur. S tradicionalnim, grlenim petjem balkana in slovanskih kultur, se aktivno ukvarja zadnje desetletje. Plod izobraževanja v Plovdivu je avtorski projekt Slovena Voices, ki ga je ustvarila v sodelovanju z bolgarskimi ljudskimi pevkami iz dveh vodilnih ansamblov Bolgarije, Mysterious Voices of Bulgaria in Filip Kutev ansambel. Leta 2011 je že osvojila prestižno nagrado Grand Prix na festivalu PPA (Igralska interpretacija skladbe) v poljskem Vroclavu, leta 2014 pa drugo mesto v bolgarskem Karnobatu na tekmovanju profesionalnih ljudskih pevcev. Kot da ji umetniških in pevskih aktivnosti še ni dovolj, pa bo letos oktobra začela voditi zbor sodobnih, sakralnih, obrednih in avtentičnih ljudskih pesmi Grlice na Vodnikovi domačiji.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.