11:25, sob, 4. Maj

Ptujska bolnišnica leto 2023 končala z 230.000 evrov izgube





Ptujska bolnišnica je lansko leto kljub načrtovanemu minimalnemu presežku prihodkov na odhodki končala z 230.000 evri izgube, kar predstavlja dobrega pol odstotka letnih prihodkov. Z lanskim poslovanjem se je ta teden seznanil tudi svet zavoda, ki je po danih pojasnilih vodstva bolnišnice dokument tudi potrdil.

Kot je povedal v. d. direktorja bolnišnice Aleksander Voda, je zavod lani ustvaril za 40,23 milijona evrov prihodkov in napravil za 40,46 milijona evrov stroškov. Razlogov za negativen rezultat je po njegovih besedah več, tudi taki, na katere bolnišnica ni imela vpliva.

“Kljub dobri realizaciji programa so bili stroški blaga, materiala in storitev za dobrih osem odstotkov višji od načrtovanih. Zaradi umiritve epidemije smo prejeli manj sredstev, ob tem pa opravili več storitev, kot je bilo dogovorjeno s pogodbo z ZZZS, ki pa jih nismo prejeli plačanih,” je pojasnil Voda.

Dobro prestali lanski stresni test 

Ob tem je poudaril, da je bolnišnica odlično prestala lanski stresni test in po sedmih mesecih presegla realizacijo dogovorjenega programa ter jo tudi prejela v celoti plačano. Težav v poslovanju zato takrat niso zaznali, a se je avgusta spremenila uredba o določitvi programov storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, na podlagi katere se je spremenil način plačila, ki ni bil več po realizaciji.

“Odzivnost s strani izvajalcev na nove pogoje in s tem nov način plačila ni bil mogoč takoj, kar je za nas pomenilo zmanjšanje prihodkov. Kljub temu likvidnostih težav nismo imeli, saj smo vse zapadle obveznosti do dobaviteljev poravnavali tekoče,” je dejal prvi mož ptujske bolnišnice.

V bolnišnici so tik pred iztekom leta uspešno zagnali novi urgentni center, skupaj pa so uresničili za dobrih devet milijonov evrov investicij. Med drugim so uvedli nov informacijski program, kupili nov biokemijsko-imunokemijski modularni analizni sistem, ob tem pa izvedli še nekaj investicij izven finančnega načrta, med drugim prenovo hodnika in mavčarne ter nakup mamografa.

Sicer pa se ptujska bolnišnica trenutno zaradi stavke ubada z negativnim tekočim poslovanjem

Sveta zavoda, ki ga vodi Simon Zore, je na ponedeljkovi seji po podanih pojasnilih potrdil letno poročilo za leto 2023. Ob tem se je seznanil s poročilom revizorja o notranjem revidiranju za leto 2023, ki je med drugim pokazalo, da bolnišnica čakalne sezname upravlja skladno s predpisi in uporabnikom zagotavlja ustrezne podatke in informacije za spremljanje izkoriščenosti zmogljivosti ter da ima na teh področjih vzpostavljene ustrezne notranje kontrole.

Sicer pa se ptujska bolnišnica, tako kot ostale po državi, trenutno zaradi stavke ubada z negativnim tekočim poslovanjem. Po besedah Vode natančnih podatkov še nimajo, je pa za primer povedal, da imajo na kirurgiji za vsaj polovico nižje prihodke od običajnih, nekaj manj upada prihodkov pa imajo na ostalih oddelkih.

“Odpadlo nam je že okoli sto nenujnih operacij in okoli 200 pregledov. Je pa res, da imamo zato večji naval na urgenco. Bojim se, da tega, kar bo zdaj zamujeno, ne bomo zmogli v razumnem času oziroma do konca leta nadomestiti,” je za STA dejal Voda in dodal, da finančni načrt pripravljajo, kot da stavke ni, zato bo kmalu potreben njegov rebalans.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.