14:43, ned, 28. Apr

Ptujska bolnišnica še vedno v slabem likvidnostnem stanju





Ptujska bolnišnica je v prvi polovici letošnjega leta poslovala pozitivno s 45.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki. Še vedno pa jo bremeni izguba iz preteklih let, ki vpliva na zelo slabo likvidnostno stanje, zaradi česar so člani sveta zavoda na današnji seji izrazili veliko zaskrbljenost. Izteka se tudi čas za gradnjo urgentnega centra.

Splošna bolnišnica Ptuj

Potem ko je Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj lani prvič po nekaj letih zaključila leto s pozitivnim izkupičkom, želijo tako nadaljevati tudi letos. Kot je na današnji seji sveta zavoda povedal direktor Andrej Levanič, je presežek 45.000 evrov v mejah pričakovanega, a ob odlični realizaciji delovnega programa nekoliko premajhen. Kljub temu do konca leta še vedno pričakuje presežek prihodkov nad odhodki v višini 77.000 evrov, kot so napovedali v finančnem načrtu za letošnje leto.

“Naša poslovno največja težava je zelo slabo likvidnostno stanje, kjer zaradi slabega poslovanja v letih 2008 – 2014 in pridelane kumulativne izgube v višini 6,5 milijona evrov plačujemo svoje obveznosti do dobaviteljev s povprečno šestmesečno zamudo,” je priznal direktor. Situacija se po njegovih besedah še poslabšuje zaradi nujnih investicijskih vlaganj.

Člani sveta zavoda so bili nad to informacijo zgroženi. Kot je povedal član sveta Miran Golub, pogreša ukrepe, da bi se ta trend čim prej zaustavil.

Vodstvo bolnišnice je vztrajalo, da gre za zadeve, na katere sami nimajo vpliva, kot so na primer sproščena napredovanja javnih uslužbencev. “Iluzorno je pričakovati, da bo bolnišnica ob obstoječem načinu financiranja lahko sama speljala vse nujno potrebne aktivnosti predvsem na investicijskem področju in hkrati tudi pokrivala izgubo iz preteklosti. Tukaj bo moralo odigrati ključno vlogo ministrstvo za zdravje in vlada kot ustanovitelj našega javnega zavoda,” je prepričan Levanič.

Članica sveta zavoda Elda Gregorič Rogelj se ni strinjala. “Četudi gre za grehe iz preteklosti, boste morali to sami urediti. Kredite, ki jih je bolnišnica najela, bo treba vrniti,” je poudarila. Kritična je bila tudi predsednica sveta zavoda Sonja Žibrat, ki je med drugim izpostavila najnovejše dodatno zaposlovanje v bolnišnici. “Dana situacija pač ni naklonjena temu, da se povečuje nezdravstveni kader,” je dejala in vodstvo bolnišnice pozvala, da zaustavi trend nadaljnjega slabšanja likvidnostnega stanja.

Eden glavnih ciljev ptujske bolnišnice v letošnjem letu je začetek gradnje urgentnega centra, ki pa se zaradi pomanjkanja denarja odmika. Bolnišnica mora za 3,4 milijona evrov vreden projekt zagotoviti okoli 600.000 evrov, ki se po besedah Levaniča “še iščejo, saj pristojno ministrstvo nasprotuje dodatnemu zadolževanju naše bolnišnice”.

Kot ena od možnih rešitev se je omenjala pobuda županov Spodnjega Podravja, da se del potrebnega denarja prenese iz nakopičenih večmilijonskih sredstev Doma upokojencev Ptuj v zameno za bolnišnična zemljišča. A državne oblasti po navedbah Levaniča temu niso naklonjene. “Glede na to, da je predviden začetek investicije in gradnje v letu 2016 in so tako predvidena tudi proračunska sredstva, nam počasi teče že voda v grlo,” je poudaril.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.