09:28, tor, 7. Maj

Ptujske Rimske igre letos z novim prizoriščem





Ptuj se bo prihajajoči konec tedna ponovno spremenil v rimski Poetovio. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Letošnje, že devete Rimske igre bodo potekale na novem prizorišču – Rimskem kampu Poetovio na Štukih, ki naj bi v prihodnjih letih omogočalo še več dni rimskega dogajanja na Ptuju.

zakladnica tisočletij na Ptuju (1)

S prireditvijo obujajo 2000 let stare zgodbe iz časa, ko je bil Ptuj, takrat imenovan Poetovio, najprej vojaška postojanka, kasneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto.

Letos jim je po večletnih prizadevanjih uspelo vzpostaviti stalno prizorišče za tabor. “Želimo si, da bi nas prišlo pogledat čim več obiskovalcev na tem novem prostoru, ki bo sedaj zares postal trajen in služil kot predstavitev rimske dediščine Ptuja. V naslednjih letih si želimo, da bo Rimski kamp Poetovio čim dlje časa odprt, nekje od maja do oktobra vsako leto,” je na današnji novinarski konferenci povedal glavni organizator, predsednik društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc.

Rimski kamp Poetovio je njihov največji projekt, ki ga želijo postopno dograjevati in dopolnjevati s predstavitvijo replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. “Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine,” je še izpostavil Klasinc.

Rimski kamp Poetovio, ki se nahaja v naselju Štuki, so odprli junija, uradno pa se bo dogajanje začelo v četrtek zvečer s posvetitvijo prostora in večerno zabavo.

Sicer pa bo dogajanje podobno prejšnjim letom. V petek bo prvi dan tridnevnega otroškega tabora, kjer bodo lahko otroci iz prve roke spoznavali rimski način življenja in takratne običaje. Zvečer bo zabava z bruhalci ognja in plesom v tančicah.

Osrednje dogajanje bo v soboto s povorko po mestnih ulicah ter dogajanjem na mestni tržnici in pred Orfejevim spomenikom, v katerem že po tradiciji sodelujejo preoblečeni v Rimljani tudi številni domačini. Med drugim bodo predstavili ples vestalk, gladiatorske boje in druge rimske igre. Obiskovalci bodo lahko pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.

Zaključek dogajanja bo v nedeljo s pestrim dogajanjem za družine in otroke skozi ves dan, zvečer pa bo svečani zaključek z blagoslovom glavnega stebra za prihodnje jubilejne desete Rimske igre. Za letošnje so po besedah Klasinca namenili okoli 20.000 evrov.

V mestu na podlagi tega dogodka računajo na še večji obisk turistov. “Rimsko obdobje je zelo pomembno za zgodovino Ptuja. To je bilo najžlahtnejše obdobje tega mesta. Takrat je bil Ptuj največji in najmočnejši v vsej svoji zgodovini. Pomembno je, da z dogodki obudimo to zgodovino in prikažemo, kaj se je takrat tu dogajalo,” je povedal župan Miran Senčar.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.