07:29, pet, 26. Apr

Ptujski požigalec namesto v zapor na psihiatrijo





29-letnik, ki je lani namerno podtaknil več požarov na območju Spodnjega Podravja, ne bo odšel v zapor, ampak na obvezno psihiatrično zdravljenje. S požari je sicer povzročil za okoli 5 milijonov evrov škode, oškodvanci pa lahko pravico iščejo s civilnimi tožbami.

Policisti so oktobra lani šele po nekaj mesecih prijeli moškega, ki je s podtikanjem požarov povzročil za dobrih pet milijonov evrov škode. Dobili so ga po požaru v Dornavi, kjer je zažgal gospodarsko poslopje in nato skušal zbežati na kolesu. Ko je zagledal policiste, je kolo odvrgel in skušal pobegniti preko njiv, a so ga ti vendarle ujeli.

Med preiskavo njegovih dejanj se je po prijetju izkazalo, da je osumljeni sicer razumel pomen svojih dejanj, a se zaradi duševnih motenj ni bil sposoben obvladati. Izvedenec psihiatrične stroke Andrej Pišec je dejal, da je piromanija neozdravljiva, da obdolženi sicer jemlje antidepresive, a takšne motnje povsem odpraviti ni mogoče. Tožilec Gregor Pograjc zato zoper piromana ni vložil obtožnice, ampak predlog za izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi, ki ne sme trajati dlje od petih let. Zdravljenje bo 29-letnik prestajal na oddelku za forenzično psihiatrijo UKC Maribor.

Piroman vztrajno zavračal krivdo
Kljub dejstvu, da mu ni grozila zaporna kazen, je 29-letnik vztrajal, da ni povzročil vseh požarov, ki so mu jih očitali. Zavračal je krivdo tudi za največja požara 17. junija, ko je zagorelo v servisnih delavnicah Slovenskih železnic na Ptuju in v bližnji žagi, kjer je bila škoda ocenjena na več kot 4,5 milijona evrov. Vendar mu je ptujsko sodišče po izvedenskem mnenju izvedenca za preiskavo fotografij in posnetkov varnostnih kamer Gregorja Kovača pripisalo tudi ta dva požara. Odredili so mu obvezno psihiatrično zdravljenje in varstvo v zdravstveni ustanovi. Sodnica Biserka Rojic je vseh devet oškodovancev, ki so prijavili škodo (nastalo v požarih), napotila na pravdni postopek. Zaradi ponovitvene nevarnosti pa je piromanu podaljšala pripor do pravnomočnosti sklepa.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.