19:10, ned, 5. Maj

Ptujski proračun prihodnje leto varčevalno usmerjen





Ptujski mestni svet se je na seji seznanil s predlogom proračuna za leto 2024 in odlok pred dokončnim sprejetjem posredoval v javno razpravo. Proračun je načrtovan pri 30,7 milijona evrov, kar je okoli štiri milijone evrov manj od tistih v zadnjih dveh letih. Kot so ugotavljali svetniki, je tudi sicer precej varčevalno usmerjen.

Predlog odloka o proračunu predvideva za 28,9 milijona evrov odhodkov ter odplačilo posojil v višini 1,8 milijona evrov. Na prihodkovni strani na mestni občini načrtujejo 19 milijonov evrov davčnih in dobrih sedem milijonov evrov nedavčnih prihodkov.

Ob tem si mestna uprava približno milijon evrov obeta od prodaje premoženja, kar je del mestnih svetnikov označil kot precej optimistično pričakovanje, nekaj več kot tri milijone evrov pa iz naslova državnih oziroma evropskih razpisov. Za investicije bo prihodnje leto namenjenih dobre štiri milijone evrov.

Županja Nuška Gajšek je odgovorila na nekatere pomisleke glede občutnega in neenakomernega znižanja sredstev za področja, kot so šport, spodbujanje malega gospodarstva in aktivne politike zaposlovanja, po drugi strani pa so transferji nekaterim neprofitnim organizacijam ostali enaki kot lani.

“Bremena niso enakomerno razdeljena, kar bi bilo prav glede na trenutne razmere,” je dejal svetnik SLS Uroš Vek, ki je skupaj s svetnikom NSi Dejanom Rožmarinom omenil tudi skoraj popoln umik sredstev za obnovo Osnovne šole Breg, ki je bila ena od predvolilnih obljub županje. Ob tem je Vek mestni občini očital tudi zapostavljenost četrtne skupnosti Breg Turnišče, ki naj bi bila najmanj razvita četrt v občini.

Gajšek je pojasnila, da projektna ocena prenove OŠ Breg znaša 16 milijonov evrov, kar je skoraj enako, kot če bi se lotili novogradnje, hkrati pa deset milijonov evrov več kot so sprva na občini ocenjevali sami.

Tega denarja nimajo v proračunu, je dejala županja, za novogradnjo pa nimajo niti parcele, zato so projektiranje za zdaj ustavili. Da nima posluha za Breg Turnišče, je zanikala, saj da to kažejo pretekla vlaganja v kanalizacijo.

Prav tako je zavrnila, da bi na občini na račun varčevanja jemali denar športu, pač pa so nižja sredstva posledica tega, da prihodnje leto ni načrtovanih investicij na tem področju, medtem ko sredstva društvom in klubom ostajajo nespremenjena v višini milijona evrov.

“Vsi se zavedamo, da ima občina ogromno izzivov, žal pa v enem ali dveh mandatih to težko saniraš, še posebej, če te udarijo razmere, kakršne so zdaj. Za plače potrebujemo milijon evrov več, enako materialni stroški, podražili so se projekti.

V prejšnjem mandatu smo se zadolžili za pet milijonov evrov, a smo hkrati s tem denarjem naredili za 53 milijonov evrov investicij, česar v preteklosti ni bilo. Res pa je da nas danes tepejo povečane obrestne mere in zaradi tega tudi 600.000 evrov manj denarja za druge potrebe, je navedla.

Nekaj nezadovoljstva je županja, ki prihaja iz vrst SD, zlila tudi na aktualno vlado, ki tako kot prejšnje, znova rešuje Holding Slovenske elektrarne in je ptujski občini s tem vzela za okoli pol milijona evrov koncesije, do katere bi bili upravičeni s strani Dravskih elektrarn Maribor, še danes pa se ne ve niti, kakšna bo povprečnina.

Ob tem se zaveda, da se občina ubada s previsoko tekočo porabo, ter dodaja, da gre več kot 30 odstotkov izdatkov iz proračuna za plače, medtem ko jim za investicije ostaja manj kot štiri milijone evrov.

Čeprav so nekateri svetniki poudarjali dejstvo, da je Ptuj druga najbolj zadolžena občina v državi in da prostora za razvojno zadolževanje ni več, je Gajšek zatrdila, da temu ni čisto tako in da nekaj možnosti za zadolžitev še je, a bi to bilo trenutno glede na obrestne mere negospodarno.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.