18:37, pet, 19. Apr

Ptujski svetniki zahtevajo ohranitev statusa središča nacionalnega pomena





Ptujski mestni svetniki so na včerajšnji izredni seji od države soglasno zahtevali, da mesto v strategiji prostorskega razvoja Slovenije 2050, ki ga pripravlja ministrstvo za okolje in prostor, opredeli kot samostojno središče nacionalnega pomena. Zahtevajo, da Ptuj ohrani status, ki ga je imel že v sedanji strategiji iz leta 2004.

Ptuj 2

Kot so na včerajšnji seji zahtevali svetniki, mora država enakovredno za vse mestne občine upoštevati izhodišča za modeliranje prostorskega razvoja, saj se je samo Ptuju znižal status glede na veljavno strategijo.

Na podlagi izhodišč, ki so bila uporabljena za pripravo modela, Ptuj enako, v nekaterih primerih pa celo bolje, izpolnjuje merila za središče nacionalnega pomena, kot nekatere druge mestne občine, so prepričani.

Na Ptuju zato ne pristajajo na “somestje” z Mariborom, saj bi se v primeru njihovega podrejenega položaja dostop ptujsko-ormoškemu območju do javnih funkcij nerazumno podaljšal. Od okoljskega ministrstva zato zahtevajo neposredno sodelovanje mestne občine pri vsebinskem usklajevanju pred posredovanjem osnutka strategije v javno razpravo.

Kot so še spomnili, jim je takšno sodelovanje v odgovoru na protestno pismo kolegija županov občin Spodnjega Podravja decembra 2017 zagotovila tudi tedanja okoljska ministrica Irena Majcen.

Ministrstvo novo strategijo prostorskega razvoja Slovenije 2050 sicer še pripravlja, novembra 2017 pa je bil Ptuj v predstavitvi modela opredeljen bistveno drugače kot v obstoječi strategiji. Namesto središča nacionalnega pomena naj bi mu pripadla vloga, ki bi bila še nižja od regionalnega središča, kar pa je za regijo nesprejemljivo in popolnoma v nasprotju z izhodišči za pripravo strategije.

Ptujska občina je zato ministrstvu poslala pripombe, župani Spodnjega Podravja pa protestno pismo, zato jim je Majcnova zagotovila, da jim bodo omogočili vsebinsko usklajevanje do jeseni 2018. Na podlagi poizvedovanj s strani mestne občine so z ministrstva dobili informacijo, da je predviden nov model, v katerem je Ptuj opredeljen kot del središča mednarodnega pomena v somestju z Mariborom.

Mestni svetniki so včeraj enotno zavrnili poskus politike v Ljubljani, da jih “dokončno zbriše z zemljevida”. Menijo namreč, da v tem primeru ne bi bili v enakovrednem položaju, saj bi se predvsem funkcije, ki se v Ptuju in Mariboru podvajajo, pri njih ukinjale oziroma prenašale v Maribor. To bi posledično močno poslabšalo dostopnost do javnih storitev za prebivalce ptujsko-ormoškega območja, so še dodali.

Kljub obljubi prejšnje ministrice do vsebinskega usklajevanja še vedno ni prišlo, je pa ministrstvo že napovedalo, da ga bodo takoj, ko bo osnutek strategije pripravljen, posredovali v javno razpravo. To pa po mnenju Ptujčanov pomeni, da bo razgrnjen brez usklajevanja z Mestno občino Ptuj in ostalimi občinami Spodnjega Podravja, ki so prav tako izrazile močno nestrinjanje s predlagano strategijo.

Županja Nuška Gajšek je po potrditvi sklepa povedala, da ji ta daje dodatno težo v nastopu proti sedanjim predlogom okoljskega ministrstva. “Ministra sem že seznanila z našim stališčem in mu poslala tudi neko malo manj formalno obvestilo o tem, da temu nasprotujemo. Naslednji korak pa je sestanek na ministrstvu in upam, da bomo dobili termin in se nam ne bodo izmikali, kot to zadnje čase radi počnejo,” je dejala županja.

Ptujski svetniki so sicer ločeno, a v sklopu iste točke, podprli še poziv vladi ter pristojnim državnim službam, da v prihodnje na vodilna mesta v državnih inštitucijah na Ptuju v čim večji meri imenuje ljudi iz lokalnega okolja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.