20:46, sre, 24. Apr

Ptujski svetniki zahtevajo razveljavitev razpisa za mestno tržnico





Svetniki Mestne občine Ptuj so na včerajšnji 5. izredni seji sprejeli vse predlagane sklepe, potrdili so tudi razveljavitev razpisa za izvajalca ureditve mestne tržnice, ki je vreden pet milijonov evrov.

»Nekateri sklepi ali deli sklepov, ki so jih mestni svetniki izglasovali, so nezakoniti. Na eni strani so ignorirali nacionalno in evropsko zakonodajo glede izvajanja javnih razpisov, na drugi pa grobo posegli v pristojnosti župana,” je javnosti sporočil župan Miran Senčar.

Miran Senčar, župan MO Ptuj

Na izredni seji ptujskega mestnega sveta se je včeraj pod potrjene sklepe podpisalo deset svetnikov od petnajstih. Občina naj bi v sedmih dneh objavila novo naročilo s takšnimi razpisnimi pogoji, da bodo omogočali predložitev ponudb širšemu krogu usposobljenih ponudnikov.

Na mestni občini poudarjajo , da je razpis za ureditev mestne tržnice na Ptuju pripravljen na podlagi objektivnih meril, ki Mestni občini Ptuj omogočajo izvedbo investicije na zakonit, gospodaren in transparenten način. “To, kar so predlagali mestni svetniki, da se prilagajajo razpisni pogoji, z namenom, da se bodo za posel lažje potegovali lokalni ponudniki, je kaznivo in nedopustno,” šr dodaja župan Senčar.

Svetniki so v obrazložitvi pod sprejetimi sklepi zapisali, da so se kmalu po objavi javnega naročila za izvedbo projekta obnove mestne tržnice “pojavili dvomi o korektnosti pripravljene razpisne dokumentacije in ustreznosti oziroma primernosti postavljenih pogojev razpisa. Ugotovljeno je bilo, da obstaja sum, da so pogoji nastavljeni na način, ki onemogočajo pridobitev več konkurenčnih ponudb oziroma da so pogoji takšni, ki omogočajo prijavo le nekaterim večjim izvajalcem.”

Na izredni seji so svetniki poudarjali predvsem reference, ki naj bi izključevale lokalne izvajalce in da postopek daje občutek, da je razpis pisan na kožo določenemu podjetju.

Branko Kumer iz SMC  pravi, da so sklepi zakoniti in legitimni, da z njimi ne posegajo v pristojnosti župana. S tem pozivajo župana naj obstoječi razpis zaustavi ter ponovno objavi z dopolnjeno razpisno dokumentacijo, naj imenuje v razpisno komisijo tudi predstavnike metnega sveta, naj imenuje projektno skupino za spremljavo izvajanja investicije ter da od ponudnika zahteva, da z investicijskimi aktivnostmi čim manj obremenjuje gravitirajoče podjetnike.
“Ker je naročnik (MO Ptuj) v razpisnem postopku spremenil zahtevan izkaz ekonomsko-finančne sposobnosti ponudnika iz SB6 na SB7 pa je utemeljenost predlogov sklepov toliko bolj upravičena, saj kaže na prilagajanje kriterijev in omogoča oddajo ponudbe ponudnikom, ki so rizični pri izpolnjevanju obveznosti do podizvajalcev. ” še navaja Kumer.

Vodja svetnikov SD Nuška Gajšek je komentira, da so zaradi že izvedenih aktivnosti pri tem projektu in izgube zaupanja javnosti in mestnega sveta poskušali v projektu ponovno zagotoviti  javno zaupanje in s tem podporo z dodatnim nadzorom izvedbe s strani predstavnikov mestnega sveta in zainteresirane javnosti. “V ničemer ni bilo vprašanje vplivanja ali izbire izvajalcev in zelo obžalujemo, če je tako razumljeno s strani župana. Vsekakor pa svetniki nismo niti pravniki niti ne prihajamo na seje s pravnimi zastopniki, tako da o (ne)zakonitosti teh predlogov ne moremo soditi. Župan pa seveda ne more kar samovoljno zadržati izvajanje izglasovanih sklepov ampak mora ravnati v skladu s statutom,” še zagovarja glasovanje sklepov Nuša Gajšek.
Svetniki pričakujejo, da župan od pristojnih državnih organov, ki opravljajo nadzorstvo nad zakonitostjo dela občinskih organov, pridobi pisno mnenje o zakonitosti sklepov.

Župan Senčar še sporoča, da je “kljub sprejetim sklepom dolžan zagotoviti zakonitost poslovanja v Mestni občini Ptuj, zato nezakonitih sklepov, ali njihovih delov, ali sklepov, ki jemljejo pristojnosti župana, ki so mi jih z izvolitvijo dali občani Mestne občine Ptuj, ne bom izvajal, saj so v nasprotju z veljavno zakonodajo, ki je vedno nad odločitvami mestnega sveta. Početje mestnih svetnikov razumem kot politično blokado projekta, ki smo ga pripravili, ga uvrstili v proračun in je tik pred izvedbo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.