12:51, pet, 3. Maj

Računsko sodišče: Ptujska občina pri upravljanju Gajk delno učinkovita





Računsko sodišče je po opravljeni reviziji ugotovilo, da so bile Javne službe Ptuj pri upravljanju odlagališča nenevarnih odpadkov v Gajkah med leti 2016 in 2021 učinkovite, medtem ko je bila Mestna občina Ptuj pri tem delno učinkovita.

Kot je razvidno iz revizorskega poročila, je ptujsko javno podjetje odpadke v Gajkah odlagalo v okviru dovoljenih količin iz okoljevarstvenega dovoljenja in s tem vzdrževalo stanje, zaradi katerega niso nastopili pogoji za začetek postopka zapiranja odlagališča.

Ob tem so zagotavljali tudi finančno jamstvo za zaprtje odlagališča, niso pa izvedli aktivnosti, da bi bilo finančno jamstvo že v letu 2016 vključeno v ceno izvajanja storitev gospodarske javne službe odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov.

Ptujska občina svoje javno podjetje nadzirala in usmerjala pri zagotavljanju finančnega jamstva za zaprtje odlagališča

Mestna občina Ptuj je sicer sprejela odločitev, da ne bo šla v širitev odlagališča, a šele po tem, ko je že bila izvedena vrsta aktivnosti, ki so potekale več let, pri čemer pa ni izpeljala poglobljene strokovne analize zagotavljanja odlaganja odpadkov v daljšem časovnem obdobju na lastnem odlagališču ali na podlagi pogodbe na drugem odlagališču, ugotavljajo na računskem sodišču.

Sicer pa je ptujska občina svoje javno podjetje nadzirala in usmerjala pri zagotavljanju finančnega jamstva za zaprtje odlagališča. Revizorji so ob tem ugotovili, da določitev posameznih investicij na vplivnem območju zaradi obratovanja odlagališča ni temeljila na predhodno določenih kriterijih, ki bi izhajali iz primerjave obsega razvitosti oziroma obstoja infrastrukture za zadovoljevanje potreb prebivalcev med posameznimi območji občine.

Ptujski mestni svet se je dokončno odločil za zaprtje odlagališča odpadkov Gajke septembra 2020

Prav tako pri določitvi upravičencev do odškodnin in drugih bonitet mestna občina ni opravila študije ali kakšne druge strokovne podlage, s katero bi se odločala na podlagi objektivnih kriterijev, ki bi odražali dejansko stopnjo negativnih vplivov na okolje zaradi obratovanja odlagališča, so še sporočili z računskega sodišča.

Ptujski mestni svet se je dokončno odločil za zaprtje odlagališča odpadkov na območju Centra za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke septembra 2020. V skladu s sprejetim sklepom bodo na lokaciji še vedno ostali zbirni center, kompostarna in drugi objekti, zgrajeni v sklopu investicij v gradnjo CERO.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.