04:29, ned, 19. Maj

Računsko sodišče z negativno oceno Fištravčeve volilne kampanje





Računsko sodišče je lanski volilni kampanji mariborskega župana Andreja Fištravca podalo negativno oceno. Organizatorju med drugim očita, da na posebnem transakcijskem računu za volilno kampanjo ni zbral sredstev za plačilo nastalih 15.600 evrov stroškov in da je s tega računa plačal 3900 evrov, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje.

dr. Andrej Fištravec, arhiva
dr. Andrej Fištravec, arhiva

Negativno mnenje glede pravilnosti poslovanja v volilni kampanji je računsko sodišče izreklo organizatorju Fištravčeve volilne kampanje Darku Berliču zaradi tega, ker na posebnem transakcijskem računu za volilno kampanjo ni zbral sredstev za plačilo vseh nastalih stroškov volilne kampanje. Ni namreč zbral 15.580 evrov za plačilo neplačanih obveznosti stroškov tiska plakatov in najema oglasnih površin, okoli 100 evrov prispevka pravne osebe zasebnega prava pa ni nakazal v humanitarne namene.

Kar zadeva pravilnost poročanja v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji, je računsko sodišče Berliču izreklo mnenje s pridržkom. Sodišče je zmotilo, da med zbranimi sredstvi ni izkazal druge oblike prispevka fizične osebe za prevzeto obveznost plačila stroška volilne kampanje v znesku 400 evrov ter da je med zbranimi sredstvi dvakrat izkazal znesek obresti. Problematično je tudi to, da je med porabljenimi sredstvi izkazal stroške v znesku 2535 evrov, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje, je še razvidno iz objavljenega poročila na spletni strani sodišča.

Računsko sodišče ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker je Berlič že med revizijskim postopkom izvedel ustrezna popravljalna ukrepa. Tako je spornih 100 evrov nakazal Društvu za zdravo življenje Nova pot Radenci.

Kot je razvidno iz revizijskega poročila, je Berlič v poročilu o financiranju volilne kampanje izkazal zbrana sredstva v znesku 15.968 evrov. Ravno toliko denarja so tudi porabili, neplačane obveznosti pa znašajo 15.635 evrov, torej še enkrat toliko.

Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.