20:55, čet, 28. Mar

Ranljive skupine po novem v trgovine tudi med 13. in 15. uro





Trgovine bodo zadnjo uro trgovanja od danes sprejemale le še ranljive skupine – invalide, upokojence in nosečnice. Tem je vlada že pred tem za nakupe namenila čas med 8. in 10. uro dopoldne, sedaj pa jim je dala na voljo nekaj več časa. Danes pa začenjajo veljati tudi navodila za vse, ki se iz tujine vračajo v Slovenijo.

Slika je simbolična.

Od ponedeljka so starejši po nakupih smeli izključno med 8. in 10. uro, s tem ukrepom pa želi vlada to skupino prebivalcev dodatno zaščititi pred okužbo s koronavirusom tako, da jih loči od ostale skupine potrošnikov. Vendar pa so se v zadnjih dneh zvrstili pozivi, da je to premalo časa, da bi vsi upokojenci lahko opravili nakupe.

Pozivom k daljšemu časovnemu intervalu, v katerem lahko trgovine obiščejo zgolj upokojenci in ranljive skupine, so v petek pridružili tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije in koalicijski stranki DeSUS. Slednja je gospodarskemu ministrstvu sicer predlagala, da bi upokojenci lahko nakupovali med 8. in 10. uro dopoldne ter med 13. in 15. uro popoldne.

Danes pa začenjajo veljati tudi navodila za vse, ki se iz tujine vračajo v Slovenijo. Za zdrave osebe bo od danes naprej po vrnitvi iz tujine odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija.

Če bo oseba, ki se vrača iz tujine v Slovenijo, zdrava, bodo zdravstveni delavci njene podatke posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ta bo zanjo predlagal karanteno na stalnem ali začasnem naslovu v obdobju 14 dni od prihoda v Slovenijo.

Ukrep velja od 6. ure zjutraj, ne veljajo pa za delovne migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Slovenijo ali so v tranzitu, ter osebe, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Velja pa za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskih del.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.