03:49, pon, 13. Maj

Rejci goveda lisaste pasme na posvetu v Hočah





Zveza društev rejcev govedi lisaste pasme je ob današnjem dnevu slovenske lisaste pasme v Hočah na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede pripravila peti strokovni posvet, namenjen tako rejcem omenjene pasme kot tudi strokovnim službam in študentom kmetijske fakultete. Slovenski rejci lisaste pasme so sicer organizirani že 24 let.

lisasta pasma goveda
Foto: Wikipedija

Na današnjem posvetu bodo med drugim govorili o prisotnosti lisaste pasme v Sloveniji, selekciji velikih in malih populacij, razvojnih vprašanjih prireje v Sloveniji ter problematiki šepavosti molznic in vplivu tega problema na njihovo dolgoživost. V popoldanskem delu se bodo udeležencem predstavili nekateri rejci, ki se ukvarjajo bodisi z intenzivno, ekološko ali kombinirano rejo.

Združenje rejcev omenjene pasme je bilo po besedah predsednika Aleša Kotnika ustanovljeno z namenom izmenjave znanj in izkušenj ter za skupno reševanje odprtih vprašanj s pomočjo strokovnih služb, da bi dosegli čim boljše rezultate tako na rejskem kot tudi na prihodkovnem področju.

V časih krize tudi rejci opozarjajo na nestabilno obdobje, zlasti na področju cenovne politike. Vendar pa se prav pri lisastih pasmah kaže prednost, saj gre za kombiniran tip živali, kjer kmetje dosegajo vsaj zadovoljive prihodke tako na področju pridelave mleka kot mesa.

Združenje je sicer leta 2013 na Ptuju gostilo celo kongres Evropske zveze rejcev govedi lisaste pasme, ki se ga je udeležilo okoli 120 rejcev iz 12 srednjeevropskih držav. Takrat so med drugim razpravljali tudi o izkoreninjenju nekaterih bolezni ter o spremembah, ki jih v obdobju do leta 2020 za področje govedoreje prinaša reforma evropske skupne kmetijske politike.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.