09:26, ned, 23. Jun

Reke ponoči najbolj naraščale na Štajerskem, Drava še narašča

Nočne vremenske in hidrološke razmere so bile ponoči skoraj povsem v skladu z napovedmi. Reke so narasle zlasti na Gorenjskem ter v severovzhodni Sloveniji. Najbolj so izstopale na Štajerskem, predvsem Drava, ki je zaradi napovedanega povečanega pretoka iz Avstrije močno narasla in se že razliva na posameznih območjih ob strugi.

Kot je za STA povedal hidrolog Janez Polajnar, so se razlivali tudi nekateri pritoki Drave, med drugim Dravinja, ki trenutno v spodnjem toku še rahlo narašča, pa tudi Mestinjščica, Sotla in Pesnica ter ostale manjše reke, ki imajo svoje izvire na Pohorju.

Porast rek je bil ponoči zelo hiter, zato bo tudi njihovo upadanje precej hitro, Polajnar pa pričakuje, da bo večina manjših rek še danes spet v svojih strugah.

Drava se bo po njegovih besedah danes in tudi v soboto še razlivala v svojem spodnjem toku, pod jezom v Markovcih. V manjšem obsegu se v soboto lahko sicer znotraj protipoplavnih nasipov razlije tudi Mura, je dodal Polajnar.

Reke bodo sicer ob kocu tedna povsod po državi postopno upadale, glede na vremensko napoved pa v naslednjih dneh, vsaj do torka, ni več pričakovati podobnih razmer.

Polajnar je ob tem še omenil, da je bilo ponoči ponekod precej težav tudi z odvajanjem padavinske vode, zlasti v posameznih krajih v severovzhodnem delu države, kar so glede na vremensko napoved tudi pričakovali.

V nebo in strugo reke Save trenutno precej pogledujejo tudi organizatorji kajakaškega evropskega prvenstva na divjih vodah v Tacnu, ki so zaradi hidrološke napovedi še pred začetkom tekmovanj spremenili urnik. Za danes so tako vse aktivnosti odpovedali, kot kaže zdaj, pa bodo preostanek tekem lahko normalno izvedli ob koncu tedna, je dejal Polajnar, nekoč tudi sam kajakaški trener.

“Ves čas smo v stiku z organizatorji in na podlagi hidroloških napovedi so se odločili za spremembo urnika tekmovanj. Zdaj se stvari odvijajo po načrtih. Ker je Sava močno narasla in ima trenutno na tekmovalni progi pretok 430 kubičnih metrov na sekundo, danes tekem ne bo. Bo pa zato pretok v soboto in nedeljo primernejši in bodo lahko s tekmami nadaljevali,” je še dejal Polajnar.

Kot napovedujejo na Arsu, se bo že danes delno zjasnilo, občasno bo deževalo le na severozahodu. Več sonca bo v vzhodni polovici države, najvišje dnevne temperature pa bodo od 18 do 23, na severozahodu le okoli 15 stopinj Celzija.

Za soboto napovedujejo sončno vreme, zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem okoli 13, najvišje dnevne od 19 do 24, v jugovzhodnih krajih do 26 stopinj Celzija.

Tudi v nedeljo bo sprva dokaj sončno vreme, popoldne pa se bo oblačnost povečala, nastajale bodo plohe in nevihte, ki se bodo nato nadaljevale v noč. Kot kaže za zdaj, bo ponedeljek pretežno oblačen, popoldanske plohe in nevihte bodo pogostejše, kakšna pa bo na zahodu lahko tudi že dopoldne.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.