16:02, pet, 26. Apr

Resnica o Ruškem splavu





Želeli smo priti resnici do dna, kar se tiče Ruškega splava. Po večdnevnem čakanju smo dobili v zvezi s tem tudi odgovore iz Občine Ruše

Ruški splav v zalivu pri "Teti Fridi" v Limbuškem nabrežju
Ruški splav v zalivu pri “Teti Fridi” v Limbuškem nabrežju

Kot smo že poročali se turizem na Dravi s splavi uspešno razvija v Mariboru, Podvelki, Muti in Dravogradu, in k tej uspešni zgodbi so se želele priključiti tudi Ruše. V tem trenutku pa so vse bolj glasni Rušani, ki govorijo o zamujenih turističnih priložnostih. Prav zato, ker v občini krožijo različne zgodbe okoli turističnega splava na Dravi smo že pred časom prosili za razlago Turistično društvo Maribor (TD Ruše), ki je upravljalec splava in lastnika, Občino Ruše.

Odgovor TD Maribor
Upravitelj TD Maribor ima za splav dovoljenja in registracijo, zato so Občino Ruše večkrat pozvali na razgovor, da se dogovorijo o nadaljnjih korakih. Sestanek so dočakali 17.4. 2019 in takrat občino pozvali, da zaradi bližajoče se sezone, najkasneje do 31.5.2019 sprejme odlok o plovnosti v skladu z vsemi obstoječimi ponudniki dejavnosti na reki Dravi in v skladu z republiškim zakonom o plovbi na celinskih vodah. Ker se to ni zgodilo je TD Maribor samo izvedlo testno vožnjo od Ruš do Bresterniškega jezera, kjer so varno pristali in zavarovali plovilo. “Glede na to, da nam privez, ki je bil na prejšnji lokaciji ni ustrezal, glede varnosti plovila, vandalizma ali celo možnosti poškodb smo uspešno našli drugo, primernejšo lokacijo za splav. Splav je zdaj varno privezan v zavarovanem zalivu, kjer ni možnosti dostopa fizičnih oseb in mulja, ki onemogoča izhod plovila,” nam je povedal Zlatko Jesenik, predsednik TD Maribor in dodal: Splav ima vse papirje in je zavarovan. Ima torej vse potrebno za plovbo, manjka samo še ključni papir, to je Splošni odlok o plovbi na Ruški občini. Ta odlok je potrebno skladno z republiškim zakonom sprejeti. Zdaj je pa na novi občinski strukturi, da to zadevo uredi.” Jesenik pove, da obstaja možnost enodnevne plovbe, četudi občina še ni sprejela Splošnega odloka o plovbi: “Res je, da sprejetje takšnega odloka vzame nekaj časa, vendar ima vsaka občina možnost, da sprejme odlok o enkratnem dogodku, kar počenjajo tudi nekatere druge občine, ki se prav tako ukvarjajo s turističnim splavarjenjem. Občina Ruše, namere o tem, zaenkrat še ni pokazala,” in dodaja: “Mi smo večkrat želeli stopiti v stik z novo županjo, tudi s konkretnimi predlogi, vendar smo potrebovali, kar nekaj časa, da smo prišli do nje. Zdaj smo stik vzpostavili, vendar gredo pogovori v smer, da morda Občina Ruše ne bi bila več lastnica splava. Kljub vsemu pa želja Občine Ruše ostaja, da še naprej sodelujemo in da se v plovbo vključi tudi ruška občina oziroma ta del reke Drave. Tudi zaradi tega smo splav prestavili, da nekoliko pospešimo zadeve, saj je bil splav na privezu v Rušah večkrat tarča vandalizma, bali smo se tudi tega, da bi ga nekdo iz objestnosti odvezal in spustil po reki. Tako smo morali odreagirati. Zdaj smo ga postavili v zaliv pri Teti Fridi, kjer je splav na varnem,” . Tako v tem trenutku splav lahko pluje po delu Dravi, ki spada v Mariborsko občino v Rušah pa ne, saj še ni sprejet odlok. Občutek je, da se občina Ruše ne želi s tem ukvarjati, saj ima lastnik splava z njim določene obveznosti. Zato obstaja tudi možnost, da splav odkupimo mi. Smo se pa na zadnjem sestanku z županjo kljub vsemu dogovorili za sodelovanje. Tako bo občina poskrbela za odlok o plovbi in uredila pristan ter možnost priveza,” na koncu še pove Jesenik.

Odgovor Občine Ruše
Prilagamo še odgovore Občine Ruše na temo turističnega splava. Zraven odgovorov puščamo tudi naša vprašanja.
Kolikokrat so člani Turističnega društva Maribor prosili za sestanek z županjo in v katerem časovnem obdobju (od kdaj do kdaj)?
“Potrebno je poudariti, da Občina Ruše vseskozi zelo dobro sodeluje s Turističnim društvom Maribor. S tem namenom so bili člani društva v letošnjem letu dvakrat na sestanku na Občini Ruše.”
Ste bili od kogarkoli obveščeni, da je lastnina Občine Ruše, splav, ogrožena zaradi dviga mulja in vandalizma?
“O tem nas je obvestilo Turistično društvo Maribor, ki je upravljavec splava.”
Kakšni so vaši načrti s splavom in splavarjenjem na reki Dravi na območju Občine Ruše?
“Načrti za trženje plovila so tako pogojeni s sprejemom Uredbe in na njeni podlagi Odloka o urejanju plovnega režima na tem delu reke Drave.”
Ali ste bili pozvani, da sprejmete odlok o enkratnem dogodku, kar bi omogočilo enkratno plovbo splava, kljub temu, da Občina Ruše še ni sprejela odloka o plovnosti?
“Občina Ruše je v zvezi s tem prejela dopis s strani Turističnega društva Maribor. Plovba s plovili na motorni pogon na tem delu reke Drave ni dovoljena, prav v ta namen je Občina Ruše že nekaj let pobudnik ureditve plovnega režima, ki bo to omogočal. Vse to z namenom in ciljem izkoristiti potencial reke Drave v turistične in športne namene.”
Ali drži, da Občina Ruše razmišlja o prodaji splava?
“O nadaljnjih aktivnostih s splavom boste obveščeni na ustrezen način. Občina je lastnik splava in to tudi ostaja.”

Zdaj si lahko, na podlagi vseh odgovorov, sliko o zadevi ustvarite sami. Je pa potrebno še dodati, da televizija BK TV na izjavo županje Urške Repolusk oziroma podžupanov ali direktorja občinske uprave, pred kamero, kjer bi morda dobili še nekoliko podrobnejšo razlago, še vedno čaka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.