13:32, ned, 19. Maj

Rez stare trte in 1. pokušnja vina v Breznu





V Podvelki so že peto leto zapored obrezali potomko Stare trte z mariborskega Lenta. Potomka najstarejše trte na svetu raste na župnijskem dvorišču v Breznu. Tako se je na gregorjevo na župnijskem dvorišču v Breznu pri Podvelki začela nova vinogradniška sezona. Ob tem pa so izvedli tudi prvo pokušnjo vina – Žametovke.

peti rez stare trte v breznu (41)

V občini Podvelka je bila že peta rez potomke stare trte z mariborskega Lenta včeraj velik in vesel dogodek, saj so letos obiskovalci prvič pokušali vino, ki ga je pridelal skrbnik trte Anton Zaletelj. Sam je opravil že tradicionalni svečani rez – ob prisotnosti gospodarja trte in župana občine Podvelka Antona Kovšeta ter številnih obiskovalcev. Kot je pojasnil Kovše je lani trta obrodila 53 grozdov, pridelali so deset litrov vina. Tako je župan nekaj dvodecilitrskih stekleničk podaril kot protokolarno darilo na prireditvi. Ostalo vino so ponudili na prvi pokušnji, kjer ni manjkalo kulinarike, za katero so poskrbele članice društva podeželskih žena.

peti rez stare trte v breznu (13)

Po besedah gospodarja – župana Antona Kovšeta in skrbnika Antona Zaletelja pa sta prepričana, da bo letos na mladi potomki najstarejše trte zraslo več grozdov kot leta prej.

Ob pestrem kulturnem programu, ki so ga pripravili, pa so se na stojnicah predstavili nosilci različnih dejavnosti s svojimi izdelki in promocijskim materialom.

Več si lahko ogledate danes v oddaji Občinski informator, ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.