23:37, sre, 1. Maj

Rez Stare trte





Na Lentu v Mariboru je danes potekal že 35. tradicionalni rez Stare trte. 11 cepičev najstarejše trte na svetu ne bo odpotovalo le po Sloveniji, temveč tudi v sosednjo Avstrijo, na Češko ter v Bosno in Hercegovino.

Tradicionalni rez Stare trte se je v 35ih letih razvil v odmevno prireditev, ki je tudi tokrat na obrežje reke Drave pritegnila številne obiskovalce. Letošnja novost je bila pustna povorka. Niso manjkali niti znameniti koranti, ki so trti simbolno prinesli dobro letino ter še kak naraščaj. Cepiči so namreč neke vrste “trtini otroci”, je ponosna, da bodo ti otroci odpotovali po svetu, povedala mariborska vinska kraljica Mojca Kren.

DSC_5466

Župan, Andrej Fištravec, ki je v vlogi gospodarja trte nastopal prvič, je enajst cepičev z listinami predal predstavnikom Avstrije, Bosne in Hercegovine in Češke. Med slovenskimi občinami pa je čast letos pripadla Radljam ob Dravi, Dobrni, Hajdini, Trebnjemu in Apačam.

Kot je povedal mestni viničar Stane Kocutar je obrezovanje Stare trte temeljno in zelo pomembno strokovno opravilo, saj sta od tega odvisna rast in pridelek. Sicer je pri skrbi zanjo še precej drugega dela, tako rekoč vse leto.

DSC_5461

Stara trta je kot najstarejša žlahtna vinska trta na svetu vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, je tudi kraljica vseh vinskih trt in je najbolj prepoznavna etnografska znamenitost Maribora. Je mariborski in na sploh vinorodni simbol Slovenije, predvsem pa je pomembna naravna in kulturna dediščina. Iz njenega grozdja vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina, ki ga zlivajo v posebne, manjše stekleničke. Te pa mariborska mestna občina uporablja za protokolarne namene.

Več sledi v oddaji Občinski informator, v ponedeljek 3.3.2014 ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.