14:06, pet, 17. Maj

Rezultati ankete: Ljudje še vedno nesejo na grobove največkrat sveče in cvetlične aranžmaje





Minuli dnevi so bili v znamenju obiskovanja pokopališč, grobov, kjer so se ljudje spominjali svojih bližnjih umrlih in njim v spomin prinesli večinoma sveče in cvetlične aranžmaje. Ta navada ostaja, kljub novejšim trendom, pri katerih se poudarja, da bi namesto sveč prinesli kaj drugega.

Tako kažejo tudi rezultati ankete na naši spletni strani, kjer je na anketno vprašanje, kaj nesete na grobove ob dnevu spomina na umrle, odgovoril 801 sodelujoči. Od vseh je 56 odstotkov ali 446 sodelujočih odgovorilo, da na grobove prinesejo sveče in cvetlične aranžmaje.

Nagrobne sveče ali alternativne “svečke” iz kamna in lesa

Samo sveče prinese 16 odstotkov ali 125 sodelujočih. Namesto sveč pa prinese lesene izdelke, izdelke iz kamna ali kaj drugega 13 odstotkov sodelujočih ali 102 sodelujoča. Vse več se namreč pojavlja izdelkov iz kamnov, velikokrat kamnov, na katerih so narisane svečke ali kaj drugega, ki jih ljudje prinesejo namesto pravih sveč na grobove. Prav tako tudi izdelkov iz lesa, ki so v obliki sveč, cvetja ali česa drugega, ljudje vse pogosteje prinesejo na pokopališče. Nekateri prinesejo tudi angelčke ali kaj drugega.

Nekateri prinesejo samo cvetje oziroma cvetlične aranžmaje

Šest odstotkov ali 51 sodelujočih v anketi pa je odgovorilo, da prinese samo cvetlične aranžmaje, najsi bo to samostojno cvetje, šopki, ikebane ali lončnice. Že pred prvim novembrom marsikje zamenjajo ali obnovijo tudi posajene rastline, večinoma rože.

Na grob nekateri ne prinesejo ničesar

Deset odstotkov oziroma 77 sodelujočih pa je odgovorilo, da na grobove ne prinese ničesar.  Najverjetneje ne prinesejo ničesar, med njimi so mogoče tudi taki, ki na dan spomina na umrle, ne obiščejo grobov.

Žal se dogajajo tudi kraje predmetov z grobov

Na našem portalu smo v minulih dneh objavili tudi članek, da na pokopališčih še vedno kradejo. Zasledili smo namreč objave na Facebooku, kjer so se posamezniki pritoževali nad tem, nato pa so, tudi pod našo objavo, mnogi zapisali, da se kraje na pokopališčih pravzaprav dogajajo čez vse leto. Ogorčenost nad tem je seveda velika. Marsikateri posameznik ali družina namreč z žalostjo v srcu in hkrati ljubeznijo do umrlih grobove uredi po svojih močeh, tja prinesejo, kar je bilo pokojnim ljubo ali pa je živečim ljub spomin na pokojne. In to, kar prinesejo, jim je sveto. Zato ne razumejo tatov, ki si drznejo vzeti sveče, ikebane, cvetje, angelčke in druge stvari in jih odnesti na druge grobove.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.