20:39, tor, 21. Maj

Rezultati ankete o ukrepih policije na protestih. Je uporaba prisilnih sredstev pretirana ali ne?





V nedavni anketi na našem portalu smo naše bralce vprašali, ali policija pri protestih prekomerno uporablja prisilna sredstva.

Protesti, povezani s preventivnimi ukrepi za zamejevanje koronavirusa, delovanjem vlade, se že nekaj časa odvijajo v Ljubljani, pojavljajo pa se tudi v drugih. V Ljubljani so tudi prejšnjo sredo bili protestniki, obenem pa je bila v veliki pripravljenosti tudi policija. Ta je pripeljala v center mesta tudi vodni top. Protestniki pa so bili pripravljeni tudi na to, da bi policija uporabila solzivec.  Mnenja o uporabi prisilnih sredstev pri zadržanju množice protestnikov na enem mestu ali pa pri njenem trudu, da bi se množica razšla, so različna. Na družbenih omrežjih se tako pojavljajo tudi govorice, da ne gre za to, da bi policija prekomerno uporabila prisilna sredstva, ampak da prisilna sredstva niti ne bi bila potrebna, torej da bi protestnike morali pustiti na miru. Po drugi strani pa, da bi policija morala biti strožja ali pa se prilagoditi situaciji in se odločati sproti.

V anketi smo bralce vprašali, ali policija pri protestnih prekomerno uporablja prisilna sredstva. Od 1.114 sodelujočih je nekaj več kot polovica pritrdilno odgovorila. Takih je bilo 607 ozir0ma 54 odstotkov. Da policija ne uporablja prekomerno prisilnih sredstev, pa je odgovorilo 317 sodelujočih oziroma 28 odstotkov.

52 sodelujočih ali pet odstotkov od vseh pa meni, da naj se policija odloča sproti glede na situacijo.  138 sodelujočih ali 12 odstotkov od vseh pa je izbralo odgovor, da ne gre za prekomerno, ampak nepotrebno rabo prisilnih sredstev.

Na Facebooku precej deljeno mnenje

Uporabniki Facebooka so ob anketi izrazili precej deljeno mnenje. Nekateri menijo, da je policija še premila s protestniki, drugi, da pretirano uporablja prisilne ukrepe.

Tako nekateri menijo, da bi morala biti policija na strani ljudstva. Pa tudi, da je policija mila, da naj njene ukrepe primerjali z ukrepi francoske policije.  Spet drugi pa, da je treba mir ohranjati in da morajo biti protesti mirni.  Ob pa nekateri menijo, da na proteste hodijo ljudje, ki jih podpira država. Da taki ne bili hodili na shode, če bi bili od dela zmučeni. In da so policisti pri tem premili. Opazili smo tudi mnenje, da bi morali dati v javnosti nasilneže, tako da bi se videlo, ali so res bili nasilni ali ne ter ali gre za leve ali desne.  Pa tudi, da bi se moralo ugotoviti, kdo podpira huligane. Pa da “uporaba sredstev pregona protestnikov ni ravno v nivoju demokracije”.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.