10:58, pet, 29. Mar

Rukavina ob podpisu sponzorskih pogodb Festivala Lent: “Spet plavamo!”





Mariborčani v teh dneh tako rekoč odštevamo do 26. Festivala Lent, ki brez Mestne občine Maribor in sponzorjev ne bi mogel biti takšen kot bo. “Spet plavamo!,” je ob današnjem podpisu pogodb s sponzorji Festivala poudaril Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor. Država je Festival podprla s 30.000 evri.

Letošnji Festival bo zagotovo zaznamoval ponovno pridobljen Glavni oder na Dravi. Danes so ta oder predstavili širši javnosti in sponzorjem. “Kljub veliki pomoči Mestne občine in kljub majhni pomoči države, brez vas, dragi sponzorji in prijatelji, ne bi šlo,” se je podpisnikom pogodb zahvalil Rukavina.

Občina 350.000 + novi oder, država 30.000
Celotni proračun festivala tudi letos znaša približno 1,2 milijona evrov. Mariborska občina je Narodnemu domu namenila 350.000 evrov. “Če k temu prištejemo še investicijo v novi, končno spet plavajoči oder na Dravi, pa smo investirali približno 700.000, tako da je Maribor največji sponzor,” je ponosno povedal župan Andrej Fištravec. Tudi Rukavina je poudaril, da se mariborska občina s svojim prispevkom počasi vrača k številkam, ki jih je v preteklosti že namenjala Festivalu. Tako prvi mož Festivala kot prvi mož Maribora pa sta razočarana nad slepoto države, ki je letošnji Festival podrla zgolj s 30.000 evri. “Vse ostalo moramo zbrati s pomočjo sponzorjev in donatorjev ter s prodajo Lent in posamičnih vstopnic,” je povedal Rukavina. Festival so tako tudi letos podprli nekateri tradicionalni sponzorji, ki cenijo pestrost osrednjega poletnega dogajanja v mestu, ampak “pri večjih zneskih pogrešamo nekatere, za katere menimo, da jim tudi to mesto daje zadosti, še posebej, če govorimo o prireditvi, ki je največja kulturna prireditev v Sloveniji,” je dodal Rukavina.

Podpis pogodb je potekal na novem odru na Dravi.
Podpis pogodb je potekal na novem odru na Dravi.

Cenovna dostopnost je ključna za doživetje
Tudi zato, ker je Maribor v primerjavi z mnogimi mesti znan po slabšem ekonomskem standardu, je “cenovna dostopnost mariborskega festivala je zelo drugačna od primerljivih festivalov v regiji,” je izpostavil Rukavina. Skoraj vse dogodke si bo mogoče ogledati z nakupom Lente, katere cena ostaja za 25 evrov. Za samo dve prireditvi bo treba poravnati doplačilo za vstop na prizorišče. Podobno kot prejšnja leta bodo tudi letos veljale ugodnosti za študente. Letošnja novost in dodatna ugodnost pa je, da bodo lahko vsi lastniki Lent brezplačno uporabljali mestne avtobuse. Vse to so ukrepi,s katerimi želijo čim širši javnosti zagotoviti možnost doživetja. “Gre za največji multikulturni in multižanrski poletni festival na našem območju. Ponuja nešteto priložnosti za trenutke, ki se vselej zapišejo v spomin obiskovalcev,” je povedal Rukavina.

Nekaj namigov s programa
Prvi bodo ob petkovem odprtju festivala na novem odru nastopili člani mariborskega baleta SNG Maribor z znamenitim Labodjim jezerom. Organizatorji si ob tem želijo, da bi se uresničile najnovejše napovedi vremenoslovcev, da bo hladna fronta z dežjem Maribor prešla že v petek dopoldne in da vreme ne bo pokvarilo veličastnega začetka.
Sicer pa ob omenjenem dogodku na tem odru med drugim velja izpostaviti še koncerte Plavega orkestra, Vlada Kreslina in Đorđeta Balaševića, ki se bo tokrat predstavil v akustični izvedbi. Na njem bo nastopilo tudi sto violin romskega simfoničnega orkestra iz Budimpešte.
Letošnja novost je tudi selitev Večerovega odra iz Lenta na Trg Leona Štuklja, kjer je zadnja leta stal začasni glavni oder, tako da bodo obiskovalcem znova na voljo brezplačni koncerti. Tam bodo prvi dan v okviru dogodka Piše se leto nastopili Pankrti, v naslednjih dneh pa bo mogoče prisluhniti skupinam Demolition Group, Muff, Soulfingers in številnim drugim.
Novo in večje bo tudi prizorišče Jurčkovega odra pri Stari trti, kjer bo med drugim mogoče videti Jadranko Juras, Hamota in Cubismo, v Sodnem stolpu pa se bodo zvrstili koncerti Janeza Bončine – Benča, Ota Pestnerja in drugih legend.
Organizatorji so želeli popestriti tudi dnevno dogajanje v mestu, zato so pripravili nov programski cikel Pozor! Muzika na cesti!, v katerem se bodo na Poštni in Gosposki ulici ter na Grajskem trgu predstavljali glasbeniki različnih slogov, od jazza preko rocka in klasike do elektronske glasbe.
Za družine bo znova zanimivo v Mestnem parku, kjer bo na voljo dovolj priložnosti za igro, kreativnost, spoznavanje novih veščin in druženje, Art Kamp pa bo v letu kulturne dediščine namenjen obujanju pozabljenih običajev in rokodelskih obrti.
Veliko zanimanja vsako leto vzbudi tudi Folkart, ki letos obeležuje 30. leto. Organizatorji na festivalskih odrih in mestnih ulicah obljubljajo vrhunske folklorne skupine sveta. Med drugim bodo obiskovalci doživeli strasten tango Argentine, skrivnostno zgodovino perujskih Inkov, vroče ritme Kenije, prvič se bo predstavila nomadska južnosibirska skupina iz ruske avtonomne pokrajine Tuve. Okroglo obletnico bodo obeležili še z razstavo v Minoritski cerkvi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.