23:25, čet, 16. Maj

Ruski kupec plačal celotno kupnino za dvorec Slivnica





Po tem, ko je propadajoči dvorec Slivnica pri Mariboru prešel v ruske roke družbe grad Burg s sedežem v Portorožu, katere lastnik je Aleksandr Komolov, je slednji že poravnal kupnino v celoti.

dvorec Slivnica Foto: STA
dvorec Slivnica
Foto: STA

Spomnimo: Po poročanju STA je propadajoči dvorec Slivnica pri Mariboru, za katerega je pristojno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že dlje časa iskalo kupca. Ta je nedavno prešel v ruske roke. Kompleks je na nedavni javni dražbi kupila nedavno ustanovljena družba Grad Burg, ki ima sedež v Portorožu, njen lastnik pa je Rus Aleksandr Komolov. Kot so takrat povedali na ministrstvu je prodajna pogodba z družbo Grad Burg bila podpisana 19. maja za kupnino v višini izklicne cene 180.000 evrov. Kupec je naprej plačal varščino v višini deset odstotkov cene.

Danes so nam na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pisno potrdili, da je “v skladu z dogovorom kupec dne 2.8.2016 plačal preostanek kupnine.”

Grad Burg je bil edini, ki se je zanimal za nakup tega dvorca, a njegovi nameni s to nepremičnino niso znani. Po neuradnih navedbah je bila družba ustanovljena prav z namenom revitalizacije dvorca Slivnica. Po javno dostopnih podatkih ima sedež v Portorožu, njen lastnik pa je Aleksandr Komolov s stalnim prebivališčem v kraju Odincovo nedaleč od Moskve. Poleg njega je kot zakonita zastopnica družbe navedena še Ljudmila Mastabaj iz Ukrajine. Družba je registrirana za opravljanje dejavnosti restavriranja in drugih storitev, več pa na svetovnem spletu ni razvidnega, je poročal STA.

Sicer je dvorec prazen že vrsto let, ter uradno nepremična kulturna dediščina, ki je v slabem stanju s poškodovanim stavbenim pohištvom in deli ostrešja. Dodatno je pred leti dvorec uničil tudi požar, ki je poškodoval notranji prizidek. Slednjega bo treba v skladu s kulturno-varstvenimi pogoji porušiti.

Tako bo kupec dvorca moral še pred začetkom obnovitvenih del pridobiti kulturno-varstvene pogoje in soglasja. Po poročanju STA bo vlagatelj za oživitev dvorca potreboval najmanj tri do štiri milijone evrov. Neuradno je slišati, da novi kupec razmišlja v smeri prenove dvorca za zdravstveno ali hotelsko dejavnost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.