05:13, pet, 26. Apr

Ruški občinski svet znova o umestitvi kablovoda za vetrne elektrarne na Pohorju





Pretekli ruški občinski svet je na seji 8. novembra dal županji Ruš, Urški Repolusk, mandat za podpis pogodbe o služnosti za umestitev in izgradnjo gigantskega visokonapetostnega 122 megavatnega kablovoda v občinski prostor. Sklep je bil sprejet z 12 glasovi za, proti ni glasoval nihče, pet svetnikov se je vzdržalo. Na seji, ki se bo odvila jutri pa bodo o soglasju ponovno odločali, saj je občina stopila korak nazaj. Kaj je razlog?

Občina stopila korak nazaj

V preteklih dveh letih je občina nadaljevala postopek usklajevanja služnostne pogodbe, a se jim je, kot je razvidno iz gradiva za prihajajočo sejo, odpiralo vedno več novih vprašanj. “Preko Partnerstva za Pohorje je občina podprla pobudo, da se za takšni investicijo pristopi k sprejemu državnega prostorskega načrta, vendar je Ministrstvo za infrastukturo zavrnilo že sam uvodni sestanek z občinami Ruše in Slovenske Bistrica,” zapišejo.

Julija lani, je Energija na veter d.o.o. na občino naslovila pobudo za sklenitev pogodbe za ustanovitev služnosti v javno korist, a občina ni pristopila k podpisu. Kot zapišejo v gradivu zaradi več dejavnikov med drugim nedefinirano območje širitev starih in vzpostavitev novih poti, neupravičenost občine do nadomestila za izrabo prostora za proizvodne naprave na veter, med drugim pa naj bi projekt presegal občinske meje in OPN občine.

Na 6. seji, ki se bo v Rušah odvila jutri, 8. junija, bodo ponovno razpravljali o vetrnih elektrarnah in kablovodu Pohorje-Ruše. Pod predlogi sklepov je, da se je občinski svet seznanil z dosedanjim potekom podelitve služnosti, da se občinski svet ne strinja s podpisom služnostne pogodbe za potrebe izgradnje kablovoda Pohorje-Ruše, da nasprotujejo zahtevku omenjene lastninske pravice in da občinski svet občine Ruše poziva Vlado RS, da ustavi postopek umeščanja vetrnih elektrarn na Pohorju in s tem posledično tudi kablovoda Pohorje – Ruše.

Gibanje svoboda podala pobudo

Na 5. seji je namreč svetniška skupina Gibanje svoboda podala pobudo na temo problematike postavitve vetrnih elektrarn na Pohorju ter preklicu soglasja OSOR za podpis podobe o služnosti za zemljišče glede kablovoda. “Menimo, da bi bilo treba temu vprašanju nameniti posebno pozornost, saj bi lahko imela negativne posledice za lokalno skupnost,” so dejali in pozvali, da to vprašanje uvrstijo kot točno dnevnega reda na naslednjo sejo in da se sprejme ustrezne ukrepe za zaščito okolja, zdravja ljudi in lokalne skupnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.