16:22, tor, 23. Jul

Ruški svetniki neprimerno trošijo denar

Vodke, tekile, večerje, flisi, to je samo nekaj primerov, za katere ruški občinski svetniki trošijo denar namenjen delovanju svetniških skupin. Po pregledu porabljenih sredstev svetnikov in svetniških skupin v občini Ruše smo namreč ugotovili, da določeni ta sredstva, porabljajo za vse prej kot npr. pisarniški material.

Proračunska sredstva posameznih svetniških skupin, ki bi jih po „Pravilniku o porabi proračunskih sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov“ morali porabljati zgolj za pisarniški material, plačilo potnih stroškov, fotokopiranje, časopise, seminarje, reprezentančne stroške itd. (7. člen, namen porabe sredstev), ta porabljajo tudi za druge namene. V dokumentaciji smo našli tudi primere, kjer je jasno razvidno, da nekatere svetniške skupine, namesto bolj smotrne porabe teh sredstev, kupujejo alkohol, plačujejo obilne večerje (kar sicer ni kršenje pravilnika), so pa vsote vse prej kot majhne.

7. člen pravilnika

Vrh ledene gore so dosegli v svetniški skupini SD. Pod naročilnico, kjer sicer piše, da naročajo pisarniški material, je podpisana svetnica Bojana Muršič (prav tako podpredsednica Državnega zbora) dejansko naročila vse prej kot to. Pod šifro K907-RD je na naročilnici svetniške skupine SD kot naziv artikla zapisan pisarniški in potrošniški material.

dobavnica SD

Je možno tako opredeliti jopo iz flisa? Zadevo smo namreč preverili. Naročili smo artikle z isto šifro (kot je razvidno iz spodaj pripetega dokumenta) in dobili rdečo žensko flis jopo.

naročeni flisi

Ne samo, da si je Muršičeva dovolila prikritje dejanskega namena naročila, dovolila si je celo kršiti pravilnik, ki je bil napisan v času njenega direktovanja.

Ko smo jo vprašali, v katere namene v njihovi svetniški skupini porabljajo denar, je odgovorila: „V preteklem letu smo ta denar porabili za namene nabave pisarniškega materiala, tonerjev, za nabavo znamk.“ Kljub našemu vztrajanju in spraševanju, ali so ta denar morebiti porabljali za kakšne druge namene, je bil odgovor znova enak, le da je v drugo naštela še reprezentančne stroške, avtorske pogodbe, tudi potne stroške.

Direktorica ruške občinske uprave Karin Jurše nam je v zvezi s porabo denarja svetniških skupin pojasnila: „Vse listine, ki nam jih kdo da, tako pač velja v normalnem pravnem svetu, so verodostojne. In zdaj dvomiti o tem, da je ta listina verodostojna, če se je spodaj podpisal nek predstavnik svetniške skupine, ki je tudi odgovoren za to, da ti papirji veljajo, so točni zakoniti itd. Seveda skozi naše roke gre na ta način, da mi seveda tem dokumentom verjamemo.“

Svetniške skupine so dolžne najprej občini poslati naročilnico, ki naročilo tudi odobri. „Da bi šli raziskovat kot neki detektivi, ali nam je kdo dal lažen račun, tega mi ne počnemo,“ je bila jasna Juršetova.

Vprašanja, kako bi se odzvali na tovrstno kršenje pravilnika, smo poslali tudi na sedeže strank v Ljubljano. V odgovorih so si bili enotni: obsojajo tovrstna dejanja. Nekateri pa menijo celo, da bi ta svetnik/svetnica ali poslanec/poslanka morala celo odstopiti.

Še več podrobnosti v današnjem Občinskem informatorju ob 18.30 na BKTV.

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.