21:56, sre, 24. Apr

S Kurentovim skokom v Budini začetek pustnih opravil

S tradicionalnim 17. polnočnim kurentovim skokom na domačiji nekdanjega princa Matevža Zokija v Budini pri Ptuju se je opolnoči začel uvodni dogodek pred letošnjim že 59. Kurentovanjem. Eden največjih etnografskih festivalov v regiji bo letos potekal od 23. februarja, ko bo na otvoritveni povorki županja oblast predala princu karnevala.

Na domačiji drugega princa karnevala so tudi letos natanko ob polnoči najavili uradni začetek pustnih opravil na Ptuju. Na ta dan si kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Dogodek na Budini poleg obiskovalcev je že po tradiciji pospremilo tudi več sto kurentov, ki tako na svoj način uradno odprejo pestro pustno ptujsko dogajanje. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurenti svojo opravo nadenejo šele na svečnico. Točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem pa mu sledijo vsi ostali.

Letošnje Kurentovanje se bo na Ptuju uradno začelo 23. februarja, ko se bodo po nekoliko spremenjeni trasi zaradi razkopane mestne tržnice na otvoritveni etno povorki prvič sprehodile najbolj značilne pustne skupine s številnimi domačimi pustnimi liki, kot so kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki in medvedi ter mnogimi etnografskimi maskami in liki iz tujine.

 

Organizatorji vsako leto na prireditvah skupaj pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, vrhunec vsega dogajanja pa bo znova nedeljska mednarodna povorka, 3. marca, kjer se vsako leto zbere več 10.000 ljudi.

Komercialni del dogodka bo vse dni festivala znova potekal v Karnevalski dvorani, kjer se bo zvrstilo več kot 20 dnevnih in večernih glasbenih in drugih zabavnih dogodkov. Med drugim bodo na Ptuju gostovali Severina, Mambo Kings, Plavi orkestar, Domen Kumer, Jelena Rozga, Nipke, Magnifico, Novi fosili, Bajaga in številni drugi glasbeni gostje.

Najbolj zgoščen etnografski del festivala bo znova v zadnjih dneh, ko bo v soboto, 2. marca, spet potekal ptujski mestni pustni korzo in veliki karnevalski bal, dan pozneje mednarodna karnevalska povorka, od pusta pa se bodo s pokopom poslovili na pustni torek, 5. marca, ko se bo Kurentovanje tudi uradno zaključilo. Takrat bo novi že 17. princ karnevala Baron Jakob Zekel Videmski oblast znova vrnil županji Nuški Gajšek.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.