11:38, pon, 26. Feb

S prikazovalniki hitrosti proti črni prometni statistiki in (pre)hitrim voznikom na Štajerskem

Občini Slovenska Bistrica in Rače-Fram sta v okviru prizadevanj za večjo prometno varnost občanov na kritičnih prometnih lokacijah postavili prikazovalnika hitrosti »Vi vozite«, zaradi katerih promet že poteka varneje. V prvem tednu postavitve se je delež prehitrih voznikov na Mariborski cesti v Zgornji Polskavi zmanjšal za 13 odstotkov, na državni cesti v naselju Fram pa za 5 odstotkov.

Slovenska policija že dlje časa opozarja, da hitrost ubija. Pri hitrosti 50 km/h je udarec vozila na naše telo enak padcu z višine 10 metrov. Pri hitrosti 100 km/h, pa je sila udarca enaka padcu z višine kar 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost, da bo pešec dobil izredno hude ali usodne poškodbe. Ker je že manjše znižanje hitrosti ključno za preprečevanje hudih prometnih nesreč, je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja in učinkovitimi ukrepi za zmanjšanje števila prometnih nesreč.

Palec gor pomeni (bolj) varno naprej
Na pobudo podjetja Sipronika ter v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in slovenskih občin, je nastal projekt Skupaj umirjamo promet. Najbolj izrazito zmanjšanje deleža prehitrih voznikov v omenjenih občinah so zaznali v Zgornji Polskavi, pri tamkajšnji osnovni šoli in vrtcu, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro. »Prikazovalnik hitrosti bo nedvomno prispeval k večji varnosti pešcev v prometu, še posebej šolskih otrok, saj se je v preteklosti tukaj v bližini, na prehodu za pešce že zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom,« je povedal župan Občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar.

Projekt Skupaj umirjamo promet v Slovenski Bistrici.
Projekt Skupaj umirjamo promet v Slovenski Bistrici.

Delež prehitrih voznikov se je za 5 odstotkov znižal tudi v Občini Rače-Fram, kjer je prikazovalnik hitrosti postavljen na državni v naselju Fram in je bila hitrost že sedaj omejena na 30 km/h. Nevaren odsek dnevno prevozijo števila osebna in tovorna vozila, naselje pa ima ob državni cesti pločnik urejen le na eni strani ceste. »Osnovna šola Fram bo imela z novim šolskim letom v uporabi učilnice in kabinete tudi na drugi strani cestišča, kar pomeni, da je odločitev za postavitev prikazovalnika hitrosti tik ob vhodu v osnovno šolo Fram potrebna in upravičena,« je pojasnil Branko Ledinek, župan Občine Rače-Fram.

Projekt Skupaj umirjamo promet v občini Rače-Fram.
Projekt Skupaj umirjamo promet v občini Rače-Fram.

Inovativno orodje, ki učinkuje
V dveh letih je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s podjetjem Sipronika v preventivnem projektu Skupaj umirjamo promet po vsej Sloveniji postavila že 30 sistemov s pametnimi prikazovalniki hitrosti »Vi vozite«, ki voznike za zgledno vožnjo pohvalijo ali jim pokažejo, da njihovo vedenje za volanom ni zadovoljivo. Hkrati shranjujejo in obdelujejo podatke o prometu, ki so vidni na spletnem portalu, na spletnih straneh sodelujočih občin in na miniračunalnikih v šolskih avlah (na OŠ Fram in OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, podružnične šole Zgornja Polskava). Sistem tako predstavlja inovativno in učinkovito rešitev ter pomembno orodje za nadaljnje ukrepe za zmanjševanje hitrosti. »Kot v večini primerov se je tudi v obeh štajerskih občinah, v katerih smo postavili prikazovalnika hitrosti »Vi vozite«, pokazal pozitiven učinek na udeležence v prometu,« je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Do konca junija 44 prikazovalnikov hitrosti
Za večjo prometno varnost si z različnimi aktivnostmi že vrsto let prizadevajo v Zavarovalnici Triglav. Skladno z vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in odgovornost, so podprli tudi postavitev prikazovalnika hitrosti v obeh štajerskih občinah. »Na podlagi dosedanjih izkušenj dobro vemo, da prikazovalniki učinkovito umirjajo promet in tako resnično zvišujejo varnost na izbranih cestnih odsekih, zato smo tudi podprli postavitev dveh novih prikazovalnikov,« je dejal Uroš Skuhala, direktor Območne enote Maribor Zavarovalnice Triglav. Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu so podprli tudi eni izmed ambasadorjev projekta po Sloveniji, člani Odbojkarskega kluba Maribor. »Na parketu sta pomembni hitrost in eksplozivnost. Pri vožnji skozi naselje pa igralci OK Maribor stavimo na pozornost, umirjenost in potrpežljivost. Zato smo z veseljem postali »botri« prikazovalnikov hitrosti, ki voznike opozarjata na umirjeno vožnjo skozi naselji, kjer je na cesti ogromno otrok,« poudarjajo v OK Maribor. Slovenske občine, podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav bodo sicer do konca junija poskrbeli za (še) večjo varnost vseh udeležencev v prometu v skupno kar 44 lokalnih skupnostih. Na mariborskem koncu so bili v okviru akcije postavljeni že štirje prikazovalniki hitrosti. Poleg dveh v občinah Rače-Fram in Slovenska Bistrica še prikazovalnika v Mariboru in Staršah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *