08:05, pet, 3. Maj

S projektom Invest in Maribor še bolj intenzivno na tuje trge





Mariborska mestna občina je danes predstavila projekt Invest in Maribor – Welcome to Slovenia, ki je še eden v vrsti naporov občinskih predstavnikov za privabljanje tujih investitorjev in poslovnega povezovanja. V okviru omenjenega projekta bosta jeseni potekali poslovni konferenci in poslovni forum med Slovenijo in Belorusijo, Iranom ter Kitajsko.

MOM Invest

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal župan Andrej Fištravec, je skupni imenovalec večine podjetniških izzivov v mestu pomanjkanje denarja za njihovo realizacijo, tudi možnosti občine na tem področju pa so podrejene številnim omejitvam.

Kljub temu so se v Mariboru odločili narediti korak naprej s predstavitvijo investicijskih možnosti in priložnosti mesta in regije, pri tem pa bodo pomoč ponudili gospodarstvenikom in podjetnikom, ki želijo svoje potenciale s pomočjo mesta in države predstaviti investitorjem ter potencialnim poslovnim partnerjem. Ob tem pričakuje, da bodo pristojna ministrstva in agencije predstavili tudi svoje projekte na tem področju.

“Ob tem pa je naša želja investitorjem omogočiti neposredne stike, da se seznanijo s poslovnimi možnostmi,” je dejal Fištravec in poudaril, da je Maribor kapitalu, znanju, ljudem in življenju prijazno mesto, čeprav doslej še nikoli ni bilo promovirano v takšni obliki. Ker so prvi korak k oživitvi gospodarstva ponavadi gospodarska srečanja in mreženja, so zadnje mesece intenzivno delali prav na tem področju.

Fištravčev svetovalec Marko Kovačič je ob tem pojasnil, da so v okviru projekta izdelali posebno spletno stran, z njo pa vabijo podjetnike, da svoje poslovne ideje tudi predstavijo. Jeseni bodo potekale tri poslovne konference, prva med njimi bo že od 23. do 25. septembra potekala z beloruskimi gospodarstveniki, Kovačič pa pravi, da je njihov namen tudi sklepanje konkretnih poslov tudi na mikro ravni.

Aktivnosti mariborske občine je podprl tudi predsednik tamkajšnje obrtno-podjetniške zbornice Aleš Pulko, saj so te nujne in potrebne za gospodarski razvoj mesta in regije. Ob tem je poudaril pomembnost povezovanja na državni ravni, saj so Belorusija, Kitajska in Iran tako veliki trgi, da želijo sodelovanje na nacionalni ravni. Tudi zato bo večina dogodkov v Mariboru organizirana na vseslovenski ravni.

Da Belorusijo zanima gospodarsko povezovanje s Slovenijo, je danes potrdil tudi uradni beloruski predstavnik Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj Slovenije Davlat Jusupov. Kot je poudaril, se slovenskim podjetjem ob sodelovanju z Belorusijo odpirajo vrata na 180-milijonski trg, ne le v Belorusiji, tudi v drugih državah pred časom ustanovljenega prostocarinskega območja, ki zajema še Rusijo, Kazahstan, Kirgizijo in Armenijo.

“Belorusija je eden najhitreje razvijajočih se gospodarstev, ki potrebuje številne visokotehnološke rešitve, s temu pa razpolaga tudi slovensko gospodarstvo,” je poudaril Jusupov, ki možnosti sodelovanja vidi na številnih področjih, med drugim v avtomobilski industriji, na področju informacijske tehnologije, turizma in kmetijstva.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.