14:48, čet, 25. Apr

S Stihi pod steno v kamnolomu Pruh napovedali Dneve poezije in vina





Včerajšnji večer pred Dnevi poezije in vina je v kamnolom Pruh nad Svečino privabil obiskovalce, ki so uživali ob poslušanju pesmi gostje iz Poljske, pesnice Krystyne Dąbrowske, in slovenskega pesnika Iva Stropnika. Nastopili pa sta tudi Urška Supej na kitari ter pevka in flavtistka Klara Veteršek s projektom Popevke in pravljice.Za kulinarični in enološki del pa sta poskrbela Hiša Elšnik in Vina Kušter.

Z včerajšnjimi večerom so tako napovedali današnji uraden začetek Dnevov poezije in vina, ki se bodo odvijali v nekaj krajih po Sloveniji, z enim dogodkom pa tudi v Avstriji.

Gostja iz Poljske – pesnica Krystyna Dąbrowska
Krystyna Dąbrowska je pesnica, esejistka in prevajalka, avtorica štirih pesniških zbirk, ki je prav včeraj pripotovala iz Poljske kot gostja Dnevov poezije in vina ter ena tistih, ki so ji prevedli njene pesmi v slovenščino. Leta 2013 je prejela dve najprestižnejši poljski literarni nagradi, nagrado Wisławe Szymborske in nagrado Kościelskega, leta 2019 pa nagrado prestolnice Varšave. Njene pesmi so prevedene v številne jezike in se redno pojavljajo v domačih in tujih literarnih revijah. Njen prevajalski opus vključuje poezijo W. C. Williamsa, W. B. Yeatsa, Thomasa Hardyja, Thoma Gunna, Kim Moore in drugih.

Poljska pesnica Krystyna Dąbrowska

Slovenski pesnik Ivo Stropnik gost Stihov pod steno
Ivo Stropnik pa je glavni in odgovorni urednik Velenjske knjižne fundacije ter vodja mednarodnega književnega festivala Lirikonfest Velenje. Objavil je 18 samostojnih leposlovnih knjig za odrasle in mladino, od tega 12 zbirk poezije za odrasle, predstavljene tudi v revijalnih, festivalnih in antologijskih prevodih. Bil je pobudnik in večletni organizator mednarodne Pretnarjeve nagrade ambasadorjem SKJ po svetu, Akademije Poetična Slovenija, pesniške nagrade velenjica čaša nesmrtnosti ter drugih literarnih in prevajalskih nagrad. Živi in ustvarja v Velenju.

Slovenski pesnik Ivo Stropnik

Predstavitev projekta Popevke in pravljice
Glasbenici Klara Veteršek in Urška Supej sta ustvarili projekt Popevke in pravljice, v katerem sta se odločili raziskati bogato zgodovino slovenske popevke in ji dodati sodoben pridih. S projektom želita obuditi spomin na slovenske glasbene velikane ter se jim pokloniti v sodobnem, nežnem in intimnem duhu dueta. Poleg zimzelenih slovenskih melodij njun repertoar zajema tudi avtorsko glasbo.

glasbenica Urška Supej

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.