05:00, sob, 27. Apr

Šarec pri Pahorju o načrtih za sestavljanje vlade





Stranke petorčka, ki se dogovarjajo o oblikovanju manjšinske vlade, so danes v DZ vložile kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade. Pod kandidaturo je zbranih 43 podpisov poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Predsednik države Borut Pahor pa je Šarca že sprejel na pogovor.

Kandidat za predsednika vlade Šarec je predsednika republike osebno seznanil o vložitvi kandidature. S Pahorjem sta se že pogovarjala o nadaljnjih postopkih za oblikovanje nove vlade. Rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu po junijskih volitvah se sicer izteče v petek, a ni pričakovati, da bi do takrat kandidaturo vložil še kdo.

Bo Levica dopolnjevala petorček?
Poleg poslancev omenjenega petorčka se Šarec za podporo dogovarja tudi z Levico, čeprav so sodelovanje v vladni koaliciji zavrnil. So pa člani sveta Levice ocenili, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, dobra osnova za to, da Levica Šarčevo manjšinsko vlado podpre in z njo sklene sporazum o projektnem sodelovanju. O tem se sicer še vedno izreka tudi članstvo na strankarskem referendumu. Pogovori o protokolu o sodelovanju se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA

Lahko postane najmlajši premier v zgodovini
Če bo Šarec prihodnji teden v DZ dobil potrebno podporo (absolutne večina poslancev, kar je 46 glasov), bo 40-letni “novinec” v državni politiki postal najmlajši slovenski predsednik vlade. Politične izkušnje si je sicer do junija, ko je bil prvič izvoljen za poslanca v DZ, nabiral na lokalnem nivoju kot župan občine Kamnik. Je pa na že s kandidaturo na lanskih predsedniških volitvah (ki jih je “za las izgubil”) pokazal, da je odločen za prehod iz lokalne v državno politiko.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.