22:00, tor, 23. Apr

SDS odločno proti evtanaziji in zakonu o evtanaziji, Društvo Srebrna nit se je na očitke SDS odzvalo tako …





Društvo Srebrna nit se je odzvalo na trditve Slovenske demokratske stranke, v kateri nasprotujejo evtanaziji – prostovoljnem končanju življenja.

Andrej Pleterski, član društva Srebrna nit, predstavnik avtorjev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga v torek predstavili na novinarski konferenci in ob vložili pobudo za zbiranje podpisov volivcev za podporo zakona, je v imenu društva naslovil odziv na SDS in ga poslal tudi vodji poslanski skupine SDS Jelki Godec.  O začetku zbiranja podpisov smo pisali včeraj v članku Pobudniki ‘Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja’ želijo zbrati pet tisoč podpisov podpore volivcev.

Stranka SDS meni, da je predlog zakona nastal v ozkem krogu posameznikov

Stranka SDS se je na njihovo pobudo za zbiranje podpisov odzvala in zapisala v sporočilu za javnost, da ostro nasprotujejo evtanaziji. V tej stranki pravijo, da gre za občutljivo temo, ki potrebuje široko in temeljito razpravo. Po njihovem mnenju je predlog zakona nastal v ozkem krogu posameznikov. Zatrdili so še: “V SDS vedno smo in vedno bomo zagovarjali svetost življenja, čemur sledi tudi slovenska ustava, ki govori o nedotakljivosti človekovega življenja. “ Ob tem pa tudi menijo, da zakon nima podpore zdravniških organizacij. Moti jih tudi to, da je bila pobuda vložena tik pred velikonočnimi prazniki, ko bi se moralo slaviti Kristusovo vstajenje in večno življenje.

V društvu Srebrna nit očitke zavračajo in pojasnjujejo, da je bil predlog zakona tudi v javni razpravi, hkrati pa podkrepljen s strokovnimi mnenji

“Široka razprava o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v Sloveniji poteka že od leta 2018, ko sta željo po takšni obliki pomoči javno izrazila Janko Pleterski in Alenka Čurin Janžekovič,” je obrazloženo v zapisu. Alenka Čurin Janžekovič je tista Slovenka, ki se je več let borila za to, da bi tudi v Sloveniji imeli veljaven Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, sama pa je prejšnji mesec odšla v Švico na evtanazijo po tem, ko je leta in leta trpela bolečine zaradi svoje bolezni. Tega v Sloveniji ni mogla narediti.

“Februarja 2019 smo v društvu Srebrna nit objavili Pobudo za pravno ureditev pomoči pri dokončanju življenja. Zbrali smo več kot 5500 podpisov,” je še zapisal Pleterski.

Osnutek zakona je delo več ljudi, strokovnjakov za zdravstvo, pravo in etiko

“Osnutek Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) je nastal v delovni skupini zainteresiranih državljank in državljanov: strokovnjakov za zdravstvo, pravo in etiko. Pri sestavi zakona ni sodelovala nobena politična stranka. Prav zato smo se v Srebrni niti odločili, da zakon vložimo v Državni zbor s podpisi volivk in volivcev, ne pa katerikoli poslanke ali poslanca. Za tako podporo nismo nikoli niti prosili,” pojasnjuje Pleterski.

“V društvu Srebrna nit smo osnutek ZPPKŽ prvič javno predstavili in ga objavili na spletni strani oktobra 2021. Od tedaj je potekala javna razprava o besedilu zakona.”

Po javni razpravi so osnutek zakona nadgradili z dodatnimi strokovnimi vsebinami

“Osnutek zakona smo po široki javni razpravi tudi spremenili. Predlog ZPPKŽ, ki smo ga 4. aprila 2023 posredovali v Državni zbor, upošteva številne predloge različnih zdravniških organizacij: natančneje opredeljuje zdravstvene okoliščine, izrecno odklanja pomoč v primeru akutnih duševnih motenj, dodaja obvezno mnenje psihiatra o opravilni sposobnosti pacienta in psihiatrovo prisotnost tudi pri sklepnem dejanju PPKŽ, dodaja overovitev prošnje in informirane odločitve pri notarju, prenaša izdajo recepta za smrtonosno učinkovino na Komisijo RS za PPKŽ, širi krog oseb, ki lahko PPKŽ nudijo, tudi na diplomirane medicinske sestre, daje pacientom možnost, da se vnaprej odrečejo skrajševanju življenja, če si tega ne želijo,” je pojasnjeno.

“Junija 2022 smo vsem poslanskim skupinam poslali pobudo, da jim skupina za pripravo ZPPKŽ predstavi osnutek zakona in jim omogoči možnost za neposredne pripombe. Edina poslanska skupina, ki se vse doslej ni odzvala, je SDS,” pojasnjuje Pleterski.

“Zagovorniki PPKŽ spoštujemo svetost človekovega življenja, ki je skladna s spoštovanjem njegovega dostojanstva. Tine Hribar, avtor edine slovenske monografije o svetosti življenja in predlagatelj vpisa svetosti človekovega življenja v Ustavo, je dejaven podpornik uveljavitve ZPPKŽ,” je še v odzivu, kjer piše tudi: “Naša prizadevanja, da bi zagotovili možnost pomoči ljudem, ki ob izteku življenja doživljajo neznosno trpljenje, so naš izraz spoštovanja in ljubezni do življenja. Našega življenja, ki je naša pravica, in o katerem lahko vsakdo odloča le sam.”

Pripravljeni na komunikacijo s SDS

Avtorji ZPPKŽ so se pripravljeni sestati s predstavniki poslanske skupine SDS in se pogovoriti o morebitnih različnih pogledih in strahovih. “Zagotavljamo vam, da zakon prinaša najvišjo stopnjo varnosti postopka pred zlorabami ali zmotami,” je Pleterski še zapisal v odzivu in dodal, da se veseli srečanja.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.