20:19, pet, 3. Maj

Se bliža konec oglasom za delo, ki ne vsebujejo podatka o plači? Poglejte, kaj to pomeni za trg dela





Spremljate oglase za delo in vas moti, da v njih ni vseh osnovnih podatkov, sploh pa ne podatka, kolikšna naj bi bila plača? Večina oglasov za delo je namreč taka, da manjka ta za marsikoga poglaviten podatek. Prihaja sprememba – namreč oglasi za delo bodo morali vsebovati podatek o plači.

Namreč evropska direktiva, ki jo morajo države članice vnesti v treh letih v svojo zakonodajo, bo naredila konec takim oglasom za delo. Delodajalcem namreč nalaga, da v oglas za delo napišejo, kolikšno plačo bo dobil delavec oziroma delavka za to delo. Portal 24ur.com poroča, da se bo s preglednostjo plačil zagotovilo enako plačilo za enako delo, in sicer ne glede na spol.

Slovenija naj bi evropsko direktivo v svojo zakonodajo prenesla v predpisanem roku, do 7. junija 2026.

Le redki oglasi za delo imajo izčrpne podatke o samem delu, ki naj bi se opravljajo, so brez podrobnih opisov pričakovanj, prav tako tudi slabosti in prednosti dela, zapisanih ni niti dodatkov in raznih bonitet. Včasih manjkajo celo podatki, kje naj bi se delo opravljalo. Največkrat pa manjkajo prav podatki o plači. Za portal 24ur.com je Tilen Prah iz Kariere Slovenija dejal, da gre za manj kot odstotek oglasov, ki imajo te podatke. In da gre pri teh podjetjih verjetno nadpovprečna plačila v branži dela, za katerega je oglas. Miro Smrekar iz Združenja delodajalcev Slovenije je za omenjeni portal dejal, da je potreben čas, da se bodo delodajalci navadili na to, da se mora objaviti tudi plačo, saj do zdaj niso imeli te navade.

A Evropska direktiva zdaj jasno sporoča, da imajo iskalci zaposlitve pravico, da o začetni plači vedo že pred samim razgovorom, torej v oglasih.

Prah je za portal še dejal, da bo najprej verjetno prišlo do šoka, nato pa do usklajevanja plačil. Meni tudi, da bo ob tem prišlo do manjšega dviga plačil, a hkrati da ne bo večjih sprememb pri plačnih neenakostih.  Več o tem TUKAJ.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.