17:38, tor, 30. Apr

Seja nadzornikov MLM prekinjena, dokler ne dobijo dodatnega gradiva





Nadzorniki MLM so se na današnji seji med drugim seznanili s prodajnim postopkom, v katerem imajo interesenti za oddajo zavezujočih ponudb čas še do prihodnjega tedna. Ker je bil nadzorni svet nezadovoljen s predstavljenim gradivom uprave, so sejo po treh urah prekinili in zahtevali dostavo dodatnega gradiva v sedmih dneh.

Potek prodajnega postopka je na povabilo predsednice nadzornega sveta Saše Vergan danes predstavil izvršni direktor Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Pirc kot predstavnik lastnika in največjega upnika.

Da bi se seznanili z omenjenim postopkom je Vergan na sejo povabila tudi predstavnike sindikatov in sveta delavcev, čemur naj bi se uprava pod vodstvom Davorja Šenije sprva uprla, a so nato tudi ti lahko bili navzoči pri tej točki. “To je zagotovo v interesu vseh deležnikov,” je pred sejo za STA poudarila Vergan.

Prva nadzornica je sicer že pred sejo dejala, da je gradivo uprave preveč pomanjkljivo, da bi lahko odločali o morebitni insolventnosti družbe.

Kot je ob robu seje medijem povedal Pirc, se rok za oddajo zavezujočih ponudb izteče šele v začetku naslednjega tedna, ko bodo stvari jasnejše. Če dotlej ne bodo prejeli ponudbe v skladu s pogoji, bodo prodajni postopek zaključili že naslednji teden, če bodo prejeli ponudbe, pa bo potekal še nekaj časa.

Nezavezujoče ponudbe je oddalo 12 interesentov

Na vprašanje, ali so doslej že prejeli kakšno ponudbo, je odvrnil, da teh informacij za zdaj ne more razkriti. Ob tem je pojasnil, da so povabila poslali na skoraj 250 naslovov. Nezavezujoče ponudbe je oddalo 12 interesentov, večina jih je tudi opravila skrbni pregled, trije so prosili za podrobnejše podatke. “Po tem smo prejeli nekaj ponudb, koliko, pa v tej fazi še ne morem povedati,” je dejal Pirc.

Ob tem je spomnil, da se družbi MLM kljub 40-milijonskemu vložku države za poslovno in finančno prestrukturiranje ni uspelo poslovno prestrukturirati, zato še vedno posluje z veliko izgubo. To pomeni, da dodatno vlaganje davkoplačevalskega denarja ne bi bilo gospodarno, hkrati pa bi bilo tudi v nasprotju s pravili Evropske unije.

Prva nadzornica je danes med drugim povedala, da uprava nadzornemu svetu ni dostavila ustreznega gradiva o lanskem nerevidiranem poslovanju MLM. Pirc je dodal, da so na SDH od uprave prejeli številne dopise. O podrobnostih ni želel govoriti, je pa povedal, da se podatki stalno spreminjajo.

Glede predlagane konverzije terjatev, s katerimi bi SDH prevzela zemljišča na območju podjetja, ocenjena na skoraj 11 milijonov evrov, je Pirc povedal, da so takšen scenarij ponudili tudi v prodajnem postopku. Ker ima SDH skoraj 14 milijonov evrov terjatev do MLM, so bili pripravljeni investitorju ali družbi za preostali dolg ponuditi refinanciranje in poplačilo na čas, ko bi bilo podjetje sposobno poplačati dolg.

Uprava MLM medtem zagotavlja, da v zadnjega pol leta poslujejo nad zastavljenimi načrti, nimajo blokiranega nobenega računa, poplačujejo obveznosti in zmanjšujejo zadolženost do dobaviteljev, je v torek poročal časnik Večer.

Po neuradnih podatkih so se sicer v MLM z glavnimi kupci dogovorili za izboljšane pogoje prodaje (dvig proizvodnih cen, vnaprejšnje financiranje proizvodnje). Kljub temu naj bi bil lanski promet po neuradnih podatkih za približno četrtino nižji od načrtovanega.

Usoda MLM, ki je po navedbah SDH samo v zadnjih treh letih ustvarila več kot 10 milijonov evrov čiste izgube, je tako še vedno negotova, vprašanje je tudi, kako se bo iztekel tokratni prodajni postopek družbe. Za MLM naj bi se zanimala slovenska družba Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjana Pišljarja.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.