00:42, sre, 8. Maj

Šele danes potrdili finančni načrt Koroških lekarn





Župani koroških občin, ki so ustanoviteljice Koroških lekarn, so zaradi različnih razlogov šele danes na seji sveta regije potrdili finančni načrt Koroških lekarn za letos. Pri tem so sprejeli odločitev, da se namesto dveh načrtovanih naložb 225.000 evrov preteklega presežka nameni v proračune občin. A lekarne opozarjajo, da so naložbe potrebne.

koroske lekarne

Koroške lekarne v letošnjem letu načrtujejo 16,6 milijona evrov prihodkov iz poslovanja in 16,4 milijona evrov odhodkov ter posledično nekaj manj kot 266.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki. Lani je presežek znašal 307.000 evrov ob 16,9 milijona evrov prihodkov iz poslovanja.

Koroške lekarne so za letošnje leto sprva v okviru investicijskih vlaganj načrtovale tudi ureditev avtomatiziranega skladišča zdravil za lekarno na Ravnah na Koroškem, ocenjeno na 180.000 evrov, in menjavo strehe na Galenskem laboratoriju, ocenjeno na 45.000 evrov, a so sredi leta iz načrtov omenjeni dve naložbi na predlog komisije, ki jo je imenoval svet Koroške regije, izločili in ju prestavili v leto 2015.

Kot je na današnji seji sveta Koroške regije v Podvelki predlog med drugim pojasnil župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas, je treba pri načrtovanju naložb upoštevati nujnost posameznih naložb. Na drugi strani, je opozoril, so zdravstveni domovi slabše urejeni, zato je tudi predlagal, da se del presežkov vrne v proračune občin, ki lahko ta denar vrnejo v osnovno zdravstvo. Tudi po besedah župana Občine Podvelka Antona Kovšeta je prav, da se ob vse dražjih zdravilih in vse slabšem socialnem položaju ljudi nekaj denarja vrne občinam, ki lahko pomagajo blažiti stiske občanov.

Po novem Koroške lekarne za naložbe in vzdrževalna dela načrtujejo 746.000 evrov, kar bodo lekarne pokrile iz lastnih sredstev, in sicer iz obračunane amortizacije in ustvarjenih presežkov. Sredstva bodo med drugim namenile za dokončanje izgradnje lekarne v Mežici in za ureditev avtomatiziranega skladišča za zdravila v lekarni v Slovenj Gradcu.

Ob tem je direktorica Koroških lekarn Irena Pušnik dejala, da vse naložbe načrtujejo dolgoročno in so pri izvedbi racionalni. Zato upa, da bodo kljub temu, da se del presežka zdaj namenja proračunom občin ustanoviteljic, tudi v prihodnje lahko zagotavljali primerno opremljenost lekarn.

Ob tem pravi, da so lekarne na Koroškem opremljene skladno s povprečjem v Sloveniji, a dodaja, da sodijo med večje tovrstne zavode in prav večji zavodi so Koroške lekarne po njenih besedah v minulih letih prekosili. Nenazadnje tudi zato, ker so locirani na območjih Slovenije, kjer je večja kupna moč prebivalcev, zaradi česar zavodi tam ustvarjajo večje presežke, kot so jih Koroške lekarne v zadnjih letih. Po njenem mnenju bo tako v prihodnjih letih treba nameniti več sredstev v posodabljanje lekarn, da bodo uspeli slediti razvoju lekarniške dejavnosti v Sloveniji in širše.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.