09:25, pon, 29. Apr

Senčar za prenovo tržnice na Ptuju predlagal referendum, nato si premislil





Nasprotovanja arhitekturni zamisli, po kateri bi pri evropsko sofinancirani prenovi ptujske mestne tržnice posekali vsa tamkajšnja drevesa, na Ptuju ne pojenjajo.
Ptujski župan Miran Senčar je včeraj najprej presenetil z idejo o referendumu, po popoldanskem sestanku z vodji svetniških skupin pa si je znova premislil in bo nadaljeval projekt.

Sencar

Civilna iniciativa je zbrala že okoli 3500 podpisov nasprotnikov sečnje starih in mogočnih cigarovcev na mestni tržnici, Senčar pa se je kljub več srečanjem s pobudniki odločil, da bodo drevesa posekali.

“Naj Ptuj na najbolj demokratičen način odloči, ali bomo uredili mestno tržnico in tako peljali mesto naprej, da zaživi kot turistični biser in prijazen dom vseh nas. Da ga spremenimo v skladu z našo skupno vizijo in da ob tem na razumen način izkoristimo priložnosti evropskih sredstev,” je zapisal Senčar in dodal, da bo zato mestnemu svetu predlagal razpis referenduma o ureditvi mestne tržnice.

Mestna tržnica Ptuj
Mestna tržnica Ptuj

Kot je dodal, bo to priložnost, da zagovorniki ureditve mestne tržnice in njeni nasprotniki soočijo argumente pred najbolj merodajnim forumom – meščankami in meščani Ptuja. Ob tem pa je še poudaril, da ima tudi sam rad drevesa, a ob tehtanju argumentov ostaja zagovornik preobrazbe mestne tržnice v turistično, prireditveno, trgovsko in družabno srce mesta. Želi si nadaljevanja projekta, s katerim bodo ustvarili privlačen mestni prostor za različne vsebine, ob tem pa postavili 14 novih dreves.

Vendar si je ptujski župan že po popoldanskem sestanku z vodji svetniških skupin v mestnem svetu spet premislil. Kot je zapisal na svojem Facebook profilu, so se na njem seznanili z različnimi možnostmi, tudi možnostjo referenduma, a se je večina prisotnih po njegovih besedah strinjala, da postopke urejanja mestne tržnice nadaljujejo po začrtani poti.

Njegova pobuda za referendum je sicer naletela na nasprotovanje tako med tistimi, ki nasprotujejo sečnji dreves, kot med tistimi, ki podpirajo načrtovano prenovo, kljub dejstvu, da bodo morala pasti drevesa.

V civilni iniciativi Ohranimo drevesa na ptujski tržnici so proti referendumu zato, ker ne želijo, da bi zanj zapravljali denar občanov, namesto da bi župan odločanje o drevesih najprej uvrstil na sejo mestnega sveta. Če je po njihovem mnenju “odpovedal” župan, upajo, da mestni svetniki še niso, zato so jih naslednjo sredo povabili na pogovor. Šele če bodo “odpovedali” tudi oni, pa bi bilo po njihovem mnenju primerno razmišljati o referendumu.

Ob tem pa bi občane na referendumu morali povprašati, ali so za to, da se obstoječa stara drevesa vključijo v projekt ureditve tržnice, ne pa ali so za obnovo tržnice, saj tudi sami ne nasprotujejo projektu, pač pa zgolj sečnji dreves.

“Še enkrat poudarjamo, da nikoli nismo problematizirali ali zavirala projekta ureditve tržnice, zavzemamo pa se za ureditev, ki bo vključevala obstoječa drevesa – torej za ustrezno spremembo v samem projektu, ki jo je glede na strokovna mnenja povsem mogoče izpeljati,” so zapisali pobudniki, ki zato zavračajo vsakršen poskus zlorabe njihovih namenov in ciljev.

Ptujska občina je lani na javnem natečaju za ureditev mestne tržnice izbrala projekt Arhitekture Krušec, ki med drugim predvideva ukinitev tranzitnega prometa v mestnem središču, s tem pa širitev prostora za pešce in kolesarje. Prav mestna tržnica naj bi postala središče družabnega življenja v najstarejšem slovenskem mestu.

Projektanti so v prenovljeno območje vključili več zelenih površin, kot jih ima sedanja tržnica, površino drevesnih krošenj pa naj bi po zagotovilih mestne občine s 1100 celo povečali na 1800 kvadratnih metrov. Celotna naložba je ocenjena na 4,8 milijona evrov, občina pa bo 80 odstotkov denarja črpala iz CTN mehanizma evropskih nepovratnih virov.

Vir: STA

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.