10:19, čet, 25. Apr

Šest mariborskih poslancev župana Mestne občine Maribor pozvalo, naj opusti namero o prodaji družbe Farmadent





Šest mariborskih poslancev župana Mestne občine Maribor pozvalo, naj opusti namero o prodaji družbe Farmadent. Njihov poziv objavljamo v celoti.

FOTO: Galerija keramike

Spoštovani gospod Aleksander Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor,

spodaj podpisani poslanka in poslanci Državnega zbora Republike Slovenije vas pozivamo, da premislite o opustitvi namere o prodaji družbe Farmadent d.o.o. Slednja v Republiki Sloveniji predstavlja eno vodilnih slovenskih podjetij, ki skrbi za kompletno in celovito oskrbo zdravstva.

Poslovanje družbe obsega oskrbo zdravstva z inovativnimi in kakovostnimi materiali, med katerimi največji delež zavzemajo zdravila, sledijo jim medicinski pripomočki, kozmetika, prehranska dopolnila, kemikalije, veterinarska zdravila ter različne storitve za kupce in dobavitelje. Njihova glavna naloga je kvalitetna oskrba javnih in zasebnih lekarn, bolnišnic, veledrogerij in veterinarskih ustanov. Družba Farmadent d.o.o trenutno zaposluje okoli 70 ljudi zaposlenih in letno ustvari okrog 100 milijonov evrov prometa in približno milijon evrov dobička.

Menimo, da (kot navajate) »oviranje konkurence pri nabavah družbe Farmadent« ni zadosten razlog za prodajo podjetja, zato se takšna odločitev zdi nevarna predvsem za Mestno občino Maribor in po nepotrebnem ogroža obstoj preveč visoko kvalitetnih delovnih mest ter podjetja v celoti.

Zaradi tega odločitev o prodaji Farmadenta tik pred odpravo zakonskih težav za njegovo nadaljnje uspešno poslovanje ocenjujemo kot nedopustno in v marsičem škodljivo. S takšno potezo bo občina izgubila pomemben delež prilivov v občinski proračun, zaradi česar bo nastala nenadomestljiva škoda.

Z včerajšnjo potrditvijo sprememb Zakona o lekarniški dejavnosti v prvem branju v Državnem zboru bomo poslanke in poslanci jeseni odločali o odpravi prepovedi vertikalnih povezav. S tem bo odpravljen rok, v katerem bi bilo potrebno Farmadent d.o.o prodati, zato predlagana privatizacija najbolj dobičkonosnega občinskega podjetja, ki se ukvarja s farmacevtskimi posli, ni potrebna.

Mestna občina Maribor mora stremeti k temu, da sredstva ostanejo v občinski blagajni. Nikakor pa ni v javnem interesu prodaja družbe določeni multinacionalki v tuji lasti. Zato vas pozivamo, da naj družba Farmadent d.o.o ostane v večinski lasti Mestne občine Maribor.

Za vaš odziv se vam že naprej vljudno zahvaljujemo.
S spoštovanjem,

Lidija Divjak Mirnik, l.r.
poslanka PS Liste Marjana Šarca

Dejan Kaloh, l.r.
poslanec PS Slovenske demokratske stranke

dr. Franc Trček, l.r.
poslanec PS Socialnih demokratov

Gregor Židan, l.r.
poslanec PS Socialnih demokratov

mag. Andrej Rajh, l.r.
poslanec PS Stranke Alenke Bratušek

mag. Branislav Rajić, l.r.
poslanec PS Nepovezanih poslancev

Za odziv smo se obrnili na MO Maribor, od koder so nam sporočili, da nam bodo odziv župana posredovali v prihodnjem tednu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.