07:05, pet, 29. Mar

Sestala se je strokovna skupina, kakšni ukrepi nas čakajo? Bo nanje vplival omikron?





Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa.

Okuženi s to različico so doslej zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k njemu prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je za 24ur povedala, da tudi ta različica zagotovo prišla v Slovenijo, vseeno pa upa, da bodo obstoječi ukrepi zadostovali.

V oddaji 24UR ZVEČER je vodja svetovalne skupine za Covid-19 dr. Mateja Logar povedala, da omikron predstavlja kar veliko nevarnost. “Moramo ga spremljati, dokler ne dobimo dodatnih informacij. Vsekakor se držimo priporočil WHO in Evropskega centra za nadzor bolezni, ki odsvetujeta potovanja na področja na jugu Afrike, ob tem pa po vrnitvi iz tega področji svetujeta karanteno, kar smo uvedli že s prejšnjim petkom. S tem nadaljujejmo. Spremljamo države v katerih je prisotno širjenje omikrona. V skladu s priporočili bomo tudi širili nabor držav.”

Kakšni bodo ukrepi?

Bodo temu sledili ostrejši ukrepi? Logarjeva upa, da obstoječi zaenkrat zadostujejo. Pozno popoldne se je namreč sestala strokovna skupina Mateje Logar. “Trenutna epidemiološka slika kaže, da se stanje izboljšuje, a je stanje v bolnišnicah še vedno precej težko zaradi vsakodnevnega usklajevanja. Kar se tiče intenzivnih postelj, je stanje kritično. Kakšno sproščanje v bližnji prihodnosti vsaj z naše strani ni predvideno. Poleg tega nova različica, ki je po prvih informacijah bolj kužna, zahteva vse ukrepe, da se situacija še dodatno ne poslabša,” tako je trenutno epidemiološko situacijo komentirala vodja strokovne skupine za Odmeve.

Pravi, da svetovalna skupina ne predvideva dodatnega zaostrovanja in da  tudi v prihodnjih tednih predlagajo upoštevanje pogoja PCT, redno testiranje za zaposlene in uporabnike, tudi za testiranje v izobraževalnih programih. “Ukrepe je treba upoštevati, ne glede na naš status.” Pravi še, da bi bilo treba maske uporabljati tudi na božičnih sejmih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.