20:46, sob, 18. Maj

Simbolična predaja kuhinjskih kompostnikov Bokashi Organko in vakuumskega sesalnika v uporabo





V predhodnih dneh je Javno podjetje Snaga iz Skupine JHMB v sodelovanju s podjetjem Skaza iz Velenja mariborskim gospodinjstvom na pilotnem območju MO Maribor razdelila kuhinjske kompostnike, poimenovane Bokashi Organko, z namenom trajnejšega ravnanja z organskimi ostanki iz kuhinje. V pilotni projekt je vključenih blizu 500 gospodinjstev, ki živijo v hišah in blokih na predelu Tomšičevega drevoreda, Krčevine in dela Košakov.

S pomočjo Organka bodo lahko gospodinjstva na še enostavnejši in prijaznejši način ločevala in fermentirala svoje organske odpadke.

Pri projektu bo Snaga v sodelovanju z uporabniki sledila ciljem zmanjševanja bioloških odpadkov, krožnega gospodarjenja z njimi in ne nazadnje nižanja stroškov ravnanja z biološkimi odpadki. Rezultati projekta bodo Snagi podlaga za nadaljnje vključevanje novih gospodinjstev. Projekt bo zaključen septembra 2022.

Vključeni uporabniki v projekt so tako dobili priložnost, da prvi prično ravnati z biološkimi odpadki na trajnosten način.

Ključna prednost Organka je, da je primeren za postavitev v kuhinji in tako lahko v njem zbiramo biološke odpadke tam, kjer nastanejo in jih koristno uporabimo za nov življenjski krog.

Ob simbolični predaji Organkov v uporabo in tako zagonu projekta sta bila kuhinjska kompostnika predana tudi županu MO Maribor Saši Arsenoviču in direktorju Javnega holdinga Maribor Andreju Rihterju.

Na dogodku je direktor Javnega podjetja Snaga Franc Dover poudaril, da se Snaga loteva obravnavanja odpadkov na odgovoren način in se trudi vpeljevati sisteme njihove obravnave na trajnejši način. Povedal je, da med odpadki zaznavamo vse več hrane, pri čemer vidimo priložnost, da si tisti uporabniki, ki imajo vsaj delček zemljišča in radi vrtnarijo, sami pridelajo kompost na naraven način in tako sami zagospodarijo z biološkimi odpadki.

Pri tem jim stranski produkti kompostiranja v Organku omogočijo koristno uporabo za odmaševanje odtokov in dodatno gnojenje rastlin.

Snaga je med prvimi v Sloveniji, ki uvajajo to prakso, prav tako je prva, ki se je lotila sortirne analize bioloških odpadkov, skupaj z Ministrstvom za okolje; pri tem se je izkazalo, da je med biološkimi odpadki prisoten še precejšen delež še užitne hrane je še povedal direktor Snage.

»Veseli me, da smo našli skupen jezik s podjetjem Snaga, pri čemer je ključno, da pri tem prepoznamo dva kroga krožnega gospodarstva – da je Organko narejen iz reciklirane plastike in da lahko iz odpadne hrane naredimo novo življenje,« je povedal direktor Skaze Robert Agnič. Sam izdelek deluje na način, da znižuje maso bioloških odpadkov za približno 25 %, ob tem pa uporabniki prepoznavajo, koliko odpadne hrane proizvedejo, je še dodal.

Na dogodku je bila izvedena tudi predaja novega čistilnega stroja, okolju prijaznega vakuumskega sesalnika Futur-E v uporabo Snagi

Ulični sesalnik je zasnovan in izdelan za zbiranje oz. sesanje mestnih odpadkov, kot so listje, papirčki, ogorki in drugi lahki materiali, ki lahko prehajajo skozi sesalno cev. Z njim bodo zaposleni v službi javne higiene lažje dostopali in počistili tudi nekatera težje dostopna mesta. Namenjen bo za čiščenje oz. sesanje površin na območju peš cone v središču mestu.

Ob predaji je župan izrazil željo, da bi bilo takšnih naprav, ki bodo zagotavljale lažje delo zaposlenim, čim več. Tako bomo skupaj z ekipo gradili sodobno mesto, pri čemer nas čaka še veliko izzivov, da se naše mesto vsako jutro prebudi v velikem sijaju, na kar se bo Snaga s svojo zavzeto ekipo zagotovo znala vedno znova odzvati.

Vakuumski sesalnik bo po današnji predaji od jutri že na delu na mariborskih mestnih ulicah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.