10:50, sob, 20. Jul

Simon Marčič že petič na vzdržljivostni reli Dakar

Vzdržljivostni reli Dakar, v izvedbi leta 2019 se bo začel 6. januarja, bo imel tudi tokrat slovenski pridih. Simon Marčič bo petič nastopil na enem najtežjih tekmovanj na svetu, njegove želje pa segajo višje kot v prejšnjih letih, saj meni, da je počasi že prerasel učni proces na Dakarjih.

Vir: Facebook Simon Marčič Racing
Vir: Facebook Simon Marčič Racing

Marčič bo na pot v Južno Ameriko krenil na Silvestrovo, novo leto bo dočakal na letalu, bo pa takrat že brez mavca na roki. Na današnji predstavitvi projekta Dakar 2019 na brniškem letališču ga je namreč še imel, a pravi, da je poškodba roke minimalna in bo do Dakarja popolnoma nared.

“Bolje, da imam mavec zdaj, kot pa da bi se vrnil z njim z Dakarja, ker bi to pomenilo, da dirke nisem končal. Ni nobene panike, gre za počeno podlahtnico, poškodba je že skorajda sanirana,” je dejal Mariborčan, ki so mu že na novinarski konferenci skušali člani njegove ekipe odstraniti mavec, a so ugotovili, da bodo to raje prepustili strokovni zdravniški ekipi.

Pri razmišljanju o ciljih na reliju pa je Marčič že prešel na bolj resne tone. “Računam na visok rezultat v svojem razredu. Sem optimističen in vesel, da bom spet del tega. Vem, kaj približno lahko pričakujem. Ne moreš nadzorovati vsake malenkosti, približno pa poznam teren in vem, kaj nas čaka. Konkurenca je vse večja, približno takšne pa so tudi moje ambicije,” je dejal Marčič.

Dakar 2019 prinaša kar nekaj sprememb; največja bo v njegovi ekipi, saj bo nastopil s povsem novim motorjem, ki je pravzaprav enduro izvedba motocikla za vzdržljivostni reli. Njegova nadgradnja – gre sicer za avstrijski KTM – je skorajda povsem slovenska, pri opremi so sodelovala domača podjetja, pri Akrapoviču so tako izdelali unikaten izpušni sistem. “Nov motor je 30 kilogramov lažji, izpuh je bolj podprt, Akrapovič je naredil unikaten izpušni sistem. Slabost je morda samo to, da nismo imeli dovolj priložnosti za preizkušanje. A če že uvajamo novosti, je morda dobro, da jih zdaj, ker je reli krajši.”

Novost bo namreč tudi trasa relija. Vse glasnejše so govorice, da se bo dirka v prihodnosti preselila tja, od koder je prišla, v Afriko. A vsaj v prihajajočem letu 2019 bo še v Južni Ameriki, resda v nekoliko okrnjeni izvedbi, saj tokrat zaradi organizacijskih nesporazumov ne bosta sodelovali Argentina in Bolivija, dirka pa bo potekala samo v Peruju.

Dirkače čaka deset etap, vmes bo le en prost dan, etap pa bo manj kot letos, le deset. Start bo 6. januarja v Limi, kamor se bodo dirkači vrnili 17. januarja.

“Želeli smo postaviti slovensko ekipo, moto je Slovenija gre na Dakar. Čeprav je krajši, ne bo nič lažje, še vedno bo treba garati. V mojem razredu se je konkurenca močno povečala, zdaj nas bo že kar okrog 40,” meni Marčič. Na reliju bo imel tudi spremstvo mehanika, čeprav mu bo lahko pomagal le pred začetkom, med dirko pa le v sklopu strogih omejitev njegovega razreda, ki predvideva dirkanje brez asistence.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.