22:46, sre, 17. Jul

Šiško in Lesjak bosta stopila pred sodnika

Na današnjem predobravnavnem naroku Mariborskega sodišča se bosta vodja Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško in soobtoženi Matej Lesjak morala izreči glede očitkov, da naj bi ščuvala k nasilni spremembi ustavne ureditve. Lesjak se brani s prostosti, vodja samooklicane Štajerske varde Šiško pa je od lanske jeseni v priporu.

Vir: Facebook Štajerske varde
Vir: Facebook Štajerske varde

Za vznemirjenje slovenske javnosti in odprtje širše debate so konec lanskega poletja poskrbele fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskiranih moških, objevljeni na družbenih omrežjih. Kot se je izkazalo, je skupino vodil Šiško, dotlej med drugim znan kot predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija, ki se je leta 2016 potegoval za predsedniški položaj. Šiško je po razkritju posnetkov dejal, da ni šlo za paravojaško enoto, pač pa prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske z imenom Štajerska varda. Vendar se s takšnim pojasnilom niso strinjali slovenski pravosodni organi, zato je mariborsko tožilstvo proti obema vložilo obtožnico, ki je nedavno postala pravnomočna.
Vrhovno sodišče je vmes zavrnilo tudi zahtevo za varstvo zakonitosti glede pripora in ocenilo, da je podan utemeljen sum, da je prav Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki naj bi, strmoglavile najvišje državne organe, katere Šiško velikokrat primerja z veleizdajalci Slovenskega naroda. Njegovo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve.

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča je celotno ravnanje obdolženega, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018, ter pozivanje prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v takratni fazi postopka zadoščalo za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.