01:33, ned, 5. Maj

Sklad v podporo razvoja mariborskega letališča





Osem občin in lokalna turistična združenja so na današnjem sestanku v Mariboru podprla delovanje sklada za spodbujanje razvoja turističnega gospodarstva severovzhodne Slovenije, od katerega je med drugim odvisen razvoj mariborskega letališča. Kot so sporočili z mariborske občine, so se zavezali, da bodo še letos pristopili k njegovi ustanovitvi.

letališče maribor (1)

Podrobnosti delovanja sklada, finančni doprinos posamezne občine in finančni učinki bodo predmet nadaljnjega usklajevanja med vsemi sodelujočimi. Predviden časovni okvir za začetek delovanja je prvo četrtletje naslednjega leta, ko bodo predvidoma sprejeti proračuni v vseh mestnih občinah.

Primarni namen načrtovanega sklada je turistična promocija severovzhodne regije na tujih trgih ter posledično garancija za stroške razvoja letalskih linij z mariborskega letališča. “Prisotni predstavniki lokalnih skupnosti so delovanje sklada podprli in se zavezali, da bodo še v tem letu pristopili k ustanovitvi, predstavili temelje delovanja sklada mestnim svetom in zagotovili financiranje sklada v okviru proračunskega načrtovanja za prihodnje leto,” so v sporočilu za javnost zapisali na mariborski občini.

Predstavniki turističnega gospodarstva so se zavezali, da bodo razdelali turistične programe, ki izhajajo iz lokalnega okolja. “Pomembno je, da se ponudba razširi in ponudi aktiven oddih, ki vključuje tudi unikatne in zanimive ponudbe manjših lokalnih skupnosti v regiji.

Predstavniki občin so se strinjali, da je ključno povezovanje znotraj regije in da se morajo lokalne skupnosti v turističnih ponudbah prepoznati, kakor morajo prepoznati tudi koristi, ki jim jih povezano delovanje prinaša. Mesto Maribor in destinacija Maribor – Pohorje namreč vsako leto beležita porast turizma, kar kaže na dolgoročno povrnjen vložek in trud v spodbujanje destinacije,” so še pojasnili na mariborski občini, ki deluje kot regionalni koordinator projekta vzpostavitve omenjenega sklada.

Aerodrom Maribor je ob tem napovedal ustanovitev specializirane turistične agencije, katere poslanstvo bo promocija in trženje turističnih paketov, ki bodo usklajeni z ostalimi regionalnimi destinacijskimi in turističnimi organizacijami na območju severovzhodne Slovenije.

Na sestanku so spregovorili tudi o načrtovani vzpostavitvi nove redne linije z mariborskega letališča v nemški Düsseldorf, ki naj bi zaživela spomladi. Med drugim je bilo povedano, da se bodo s pomočjo vodilne nemške agencije s področja zdraviliškega turizma vrstile številne ciljno usmerjene promocijske aktivnosti za privabljanje nemških gostov.

Mariborski župan Andrej Fištravec je na sestanku gostil predstavnike osmih občin severovzhodne Slovenije, predstavnike turističnega gospodarstva in Slovenske turistične organizacije (STO). Mariborsko letališče pa sta zastopala predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne kot lastnik letališča in direktor Aerodroma Maribor Ladimir Brolih.

Ustanovitev sklada so napovedali po letošnji uvedbi redne letalske povezave med Mariborom in Londonom, ki pa jo je Adria Airways z oktobrom zaradi morebitne nerentabilnosti prevozov čez zimo začasno prekinila.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.