07:33, pon, 29. Apr

Skupščina NKBM v petek





Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je za prihodnji petek sklicala skupščino, na kateri bo država kot 100-odstotna lastnica druge največje slovenske banke med drugim odločala o kritju lanske izgube, spremembah statuta in politiki plačevanja in nagrajevanja nadzornikov.

nova kbm

Banka bo tako po predlogu sklepov skupščine bilančno izgubo, ki je ob koncu lanskega leta znašala 943,5 milijona evrov pokrila iz kapitalskih in drugih rezerv, je razvidno iz sklica skupščine, objavljenega prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Država je sicer banko v okviru ukrepov za krepitev stabilnosti bančnega sektorja na podlagi odločbe Banke Slovenije lani decembra dokapitalizirala za 870 milijonov evrov in pri tem razlastila na tisoče ostalih lastnikov banke, predvsem malih delničarjev. Ti so že vložili tudi zahtevo za presojo ustavnosti tega ukrepa.

Država bo, kot je običajno za letne skupščine, odločala še o razrešnici upravi in nadzornemu svetu. Odločala bo še o spremembah statuta banke, pri čemer predlogov sprememb v NKBM niso javno objavili.

Edini lastnik banke bo odločal še o višini osnovnih plačil, sejnin in drugih prejemkov članov nadzornega sveta in komisij nadzornega sveta. Nadzorniki bodo tako po predlogu uprave prejeli letno plačilo v višini 13.000 evrov bruto in 275 evrov sejnine.

Država oz. Slovenski državni holding (SDH) kot upravljalec državnih naložb bi utegnila na skupščini upravo banke zahtevati tudi dodatne informacije o postopku prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

SDH mora namreč v skladu s četrtkovim sklepom vlade svoje poročilo o poteku transakcije še dopolniti, NKBM pa je po navedbah predsednika uprave holdinga Mateja Pirca nekatere podatke priskrbela. NLB jih medtem po njegovih besedah ni.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.