06:28, sob, 18. Maj

Slavko Vinčič: Messi in Ronaldo brez privilegijev





Najuspešnejši mariborski sodnik o poklicu, ki je privilegij, a hkrati tudi precej nehvaležno opravilo.

Slavko Vinčič  foto: Športni upi
Slavko Vinčič
foto: Športni upi

Vloga sodnika je izjemno zahtevno, a mnogokrat nehvaležno delo. Naloga je najbolje opravljena takrat, ko je sodnik popolnoma neopažen. V nasprotnem primeru je medijski linč v današnjem času neizbežen. Slavko Vinčič spada v skupino naših najbolj izpostavljenih delivcev pravice. Od leta 2010 je uvrščen na seznam FIFA sodnikov in ima za seboj lepo število mednarodnih in domačih tekem. Po izobrazbi diplomirani inženir telekomunikacij se je s sojenjem začel ukvarjati pri enaindvajsetih letih, za kar ga je navdušil stric, Zoran Novarlič. Znano ime, kaj ne? Zoran Novarlič je dolgoletni nekdanji sodnik, danes kontrolor sojenja in član komisije za sodniške zadeve pri Nogometni Zvezi Slovenije.

Vinčič je rojen na Ptuju, a se je starši preselil v Maribor, natančneje na Pobrežje, ko je bil star eno leto. V otroštvu, ko še ni bilo raču- nalnikov in mobilnih telefonov, se je s prijatelji podil po igriščih in se
ukvarjal z različnimi športi. Čeprav je danes nogometni sodnik, je največji pečat v njegovem srcu pustila košarka.

Sodniško piščalko je začel vihteti v slovenski ligi, kjer je doslej sodil že več kot 140 tekem, krona je bila lansko finale pokala med NK Luko Koper in NK Celjem. Na mednarodnem prizorišču je za njim 50 tekem v vlogi glavnega sodnika in približno 70 tekem v vlogi dodatnega pomočnika sodnika (sodnik za golom) ali četrtega sodnika.

»Potrebno je veliko dela, truda, vztrajnosti, odrekanja in ne nazadnje podpore družine. Mednarodni sodniki smo veliko zdoma, več kot sto dni na leto. Samo mi vemo koliko priprav, tako fizičnih (v današnjem času mora biti sodnik pravi atlet, saj je nogomet postal mnogo hitrej- ši) kot psihičnih je potrebnih, da ustrezaš vsem zahtevam. Glavni sodnik na tekmo preteče med 10-12 kilometrov, na ne – katerih tekmah še več. Zahteva se veliko in mislim, da se glede tega ne razlikujemo veliko od profesionalnih nogometašev. Bistvena razlika pa je, da ima večina sodnikov, sploh iz manj- ših držav, zraven tudi redno službo, kar predstavlja še večjo obremenitev,« je dejal Vinčič.

Podrobnosti najdete v 5 številki športnega magazina Športni upi.

Vir: Ramon Celinger, Športni upi

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.