23:54, ned, 3. Mar

Slovenci na nogometnem EP proti Danski, Srbiji in Angliji

Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.

Slovenija bo prvo tekmo odigrala v Stuttgartu 16. junija proti Danski, sicer tekmici že v kvalifikacijah za nastop na euru. V Ljubljani je bilo neodločeno 1:1, v Koebenhavnu pa so Danci zmagali z 2:1.

Drugo tekmo bo štiri dni kasneje odigrala v Münchnu proti Srbiji, kar bo najbližja tekma za slovenske navijače. Zadnji obračun skupinskega dela proti Angliji bodo varovanci selektorja Matjaža Keka odigrali 25. junija v Kölnu.

V izločilne boje napredujeta po dve najboljši reprezentanci iz šestih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene izbrane vrste.

Slovenska reprezentanca se je pod vodstvom Matjaža Keka drugič uvrstila na veliko tekmovanje, prvič neposredno po prvem delu kvalifikacij. Dvainšestdesetletni strateg je Slovenijo že vodil na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki leta 2010.

Pred tem je Slovenija pod vodstvom Srečka Katanca igrala na EP 2000 in SP 2002 v Južni Koreji in na Japonskem.

Slovenija je ob edinem nastopu na evropskem prvenstvu pot sklenila po skupinskem delu, potem ko je remizirala proti tedanji Jugoslaviji (3:3) in Norveški (0:0), izgubila pa proti Španiji (1:2).

* Evropsko prvenstvo 2024, skupinski del:
– skupina A: Nemčija, Škotska, Madžarska, Švica;
– skupina B: Španija, Hrvaška, Italija, Albanija;
– skupina C: Slovenija, Danska, Srbija, Anglija;
– skupina D: play-off skupina A, Nizozemska, Avstrija, Francija;
– skupina F: Belgija, Slovaška, Romunija, play-off skupina B;
– skupina G: Turčija, play-off skupina C, Portugalska, Češka.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *