Slovencu in njegovi ekipi uspelo na svetovnem trgu s Food Data Marketplace

Slovenec Žiga Drev in ekipa Trace Labs so s Tržnico podatkov o hrani (Food Data Marketplace), kmetom in prehranskim podjetjem po vsem svetu ponudili način, da ohranijo nadzor nad podatki, povezanimi s proizvodnjo hrane ter možnost, da te podatke ponudijo na tržišču. Njegov cilj je pomagati odkriti novo vrednost v razdrobljenih dobavnih verigah z rešitvami, ki jih razvija njegova ekipa, so danes sporočili v sporočilu za javnost.

Food Data Marketplace (FDM) – v prevodu Tržnica podatkov o hrani je tržnica, ki spodbuja nove ekonomske modele za trajnostno oskrbo s hrano. FDM kmetom in prehranskim podjetjem ponuja način, da ohranijo nadzor nad podatki, povezanimi s proizvodnjo hrane, ki jih ustvarjajo med pridelavo in predelavo hrane, ter možnost, da te podatke ponudijo na tržišču.

“Žiga Drev je soustanovitelj in generalni direktor podjetja Trace Labs – osrednjih razvijalcev odprtokodnega sistema OriginTrail za izmenjavo podatkov, ki temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov oz. blockchainu. Odraščal je na slovenskem podeželju, zaradi česar posebej ceni prednosti lokalne pridelave in kar, kot pravi sam, daje dodatno motivacijo pri njegovem delu. Med študijem MBA v Ljubljani je ustanovil Trace Labs in kmalu spoznal pomen standardov GS1 za izmenjavo poslovnih podatkov in jih vključil v rešitve OriginTrail. Vodil je pilotne projekte implementacije tehnologije OriginTrail na Kitajskem in leta 2017 pomagal oblikovati načrt sledljivosti hrane, ki temelji na blockchainu, s katerim je OriginTrail postal prvi član Walmart Food Innovation Pipelinea in prvi zmagovalec nagrade Innovation Spark Award. Pogosto je “obraz” podjetja na svetovnih dogodkih, na katerih prispeva svoje praktične izkušnje z implementacijo rešitev za dobavne verige, ki jih je njegova ekipa izvedla v Aziji, Evropi, Avstraliji in Severni Ameriki. Njegov cilj je nedvomno pomagati odkriti novo vrednost v razdrobljenih dobavnih verigah z rešitvami, ki jih razvija njegova ekipa,” so zapisali v sporočilu.

Drev v sporočilu za medije pravi, da je glavni fokus razvoja tržnice je zagotoviti nadzor nad podatki od kmetije do mize in suverenost podatkov glede na to, kdo podatke ustvarja. Da bi to dosegli, pa so zapisali, da so uporabili načela tehnološkega razvoja: zasebnost podatkov celovitost oz. integriteta podatkov , interoperabilnost podatkov  in medsebojna povezljivost podatkov. Ob tem pa Drev dodaja: “Velik del motivacije za razvoj FDM izhaja iz dejstva, da sem odraščal na kmetiji in da sem soustanovitelj podjetja, ki je razvilo sistem OriginTrail. Z uporabo tehnike vgrajene zasebnosti in z uporabo OriginTrail decentraliziranega grafa znanja, prispevamo k pravičnejši delitvi vrednosti in razumnemu lastništvu podatkov v agroživilskih dobavnih verigah.”

Ideja obrodila sadove

“Vse od leta 2013 z ekipo Trace Labs razvijamo rešitve za izboljšanje transparentnosti dobavnih verig. Pri tem smo ugotovili, da je za omogočanje transparentnosti ključna boljša izmenjava podatkov, kot jo zagotavlja načelo “en korak nazaj, en korak naprej”,” je zapisal v sporočilu. Ob tem dodajajo, da so se seznanili  tudi s težavami, povezanimi z razdrobljenostjo dobavnih verig, ki otežuje izmenjavo velike količine med seboj zelo povezanih podatkov od začetka do konca dobavne verige. “Takšne so npr. težave s pomanjkanjem podatkov, pa tudi z interoperabilnostjo različnih sistemov znotraj dobavnih verig, ki bi omogočala njihovo povezovanje, ter vprašanje integritete podatkov, zaupanja v podatke in težave z razširljivostjo rešitev,” so pojasnili. Ob tem so zapisali, da so veliko dela opravili v agroživilskih dobavnih verigah, kjer so ugotovili, da se na različnih točkah v verigah preskrbe s hrano zbira veliko podatkov. “Ti podatki ponudijo vpogled v proizvodnjo in odgovorijo na vprašanja, kot so, kakšni so bili pogoji proizvodnje in kakšne so bile temperature, vlaga in sončna svetloba?,” pojasnjuje Drev. “Hkrati so se odpirala tudi dodatna vprašanja glede teh podatkov. Na primer, kdo je lastnik podatkov, kdo in kako jih lahko uporablja in kdo ima od tega korist? In prav zaradi tovrstnih vprašanj se je rodila ideja FDM – Tržnice podatkov o hrani. Želeli smo ustvariti vključujočo, decentralizirano tržnico, ki spodbuja izmenjavo podatkov in prispeva k bolj trajnostnim dobavnim verigam, hkrati pa državljanom in organizacijam daje nadzor nad njihovimi podatki,” je pojasnil, ter dodal: “rešitev smo zgradili z uporabo decentraliziranega odprtokodnega protokola za zaupanja vredno izmenjavo podatkov OriginTrail.”

Namen tega eksperimenta je nadalje razviti integracijo, ki omogoča zaupanja vredno izmenjavo podatkov med Kakaxi IoT napravami in FDM – Tržnico podatkov o hrani. “Preko eksperimenta želimo pokazati, kako je mogoče učinek, ustvarjen s temi poskusi, razširiti na
verige preskrbe s hrano po vsem svetu in tako zagotoviti, da bodo te bolj zanesljive, pregledne in naši živilski izdelki varnejši,” so še zapisali.