18:03, ned, 28. Apr

Slovenija bo namenila 100.000 evrov za pomoči Ukrajini





Vlada je danes sklenila, da bo Slovenija v letu 2022 Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) namenila humanitarni prispevek v višini 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine.

Delovanje ICRC v Ukrajini je usmerjeno v zagotavljanje zdravniške oskrbe, dostopa do vode in drugih osnovnih storitev, je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve.

“Upoštevajoč težke humanitarne razmere, v katerih so se znašli prebivalci Ukrajine, in v skladu s slovenskimi prioritetami mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter z zunanjepolitičnimi prioritetami Republike Slovenije bo Slovenija prispevala 100.000 evrov ICRC,” je sporočilo ministrstvo.

V minulih dneh so že pomagali

ICRC kljub trenutnim varnostnim razmeram v Ukrajini nadaljuje z izvajanjem svoje humanitarne dejavnosti v korist civilnega prebivalstva in ohranja operativno prilagodljivost in fleksibilnost, da se odzove na razvijajoče se potrebe deležnikov pomoči. ICRC tesno sodeluje z Rdečim križem Ukrajine in pomaga iskati in vzpostavljati stike med v konfliktih razseljenimi družinami ter pomaga pri iskanju pogrešanih oseb v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, so še dodali.

Slovenija je v preteklih dneh Ukrajini že zagotovila materialno pomoč v vrednosti 163.000 evrov v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. V Ukrajino je poslala 200 spalnih vreč, 200 parov gumijastih škornjev, deset dizelskih generatorjev, 250.000 kosov rokavic iz lateksa in 250.000 kosov rokavic iz nitrila ter 600.000 higienskih mask, so še sporočili.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.